avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzata la angajare pe motiv ca sunt fumatoare!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzata la angajare pe motiv ca sunt fumatoare!

Buna seara,
La recomandarea unuei cunostinte mi s-a oferit ocazia de ma angaja pe un post de vanzatoare la un magazin de cartier.
In urma unei convorbiri telefonice am fost chemata la interviu.
La interviu toate bune si frumoase pana in momentul cand am fost intrebata daca fumez si fiind fumatoare am raspuns ca da,insa dorindu-mi destul de mult sa ma angajez cat mai repede posibil le-am specificat ca pot sta si fara sa fumez in timpul serviciului,asta insemnand 8 ore...
La care mi se raspunde,din partea angajatorului,ca,fiindca sunt fumatoare este posibil sa nu ma angajeze!!! Si asa a fost,nu am primit locul de munca tocmai din acest motiv!! Am aflat ulterior de la o angajata din acel magazin care i-a transmis cunostintei mele motivul pentru care nu am afost aleasa...:(
Ce ma sfatuiti sa fac?Eu ma gandeam sa le fac o reclamatie,macar cu atat sa ma aleg si eu...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:12, 11 Noiembrie 2013
happyady a scris:

Eu ma gandeam sa le fac o reclamatie,macar cu atat sa ma aleg si eu...

Cu anume ce sa va alegeti?
Art.5 C.mun.
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

In urma sesizarii se poate obtine sanctionarea contraventionala a acelui angajator.
Cu o reclamatie in urma careia sa fie si amendati sau ceva de genul....
Va multumesc pentru raspuns,acum eu as vrea sa stiu si unde anume pot face aceasta reclamatie si daca in urma acestei reclamatii obtin ceva?
Ma gandesc ca neavand dovezi clare si concrete,ma bazez doar pe discutia purtata intre mine si angajator,sunt sanse ca el sa fie amendat?
Sesizarea se poate depune fie la Inspectia muncii , fie la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Alte discuții în legătură

Job pentru cetatenii straini adno adno buna ziua! sunt casatorita cu cetatean strain non UE de 3 ani,detine:O permis de sedere valabil pe 2 ani , locuim in tara si am intampinat problema de a nu il ... (vezi toată discuția)
Discriminare locul de munca. Marius Bote Marius Bote Articolul 5: Principiul nediscriminarii din Codul Muncii. ↳ TITLUL I: Dispozitii generale ↳ CAPITOLUL II: Principii fundamentale (1) In ... (vezi toată discuția)
Dreptul la munca Gabriella& Gabriella& Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un raspuns: este legal ca un angajator sa impuna o limita de varsta pentru un job publicat intr-un ziar ? anuntul ... (vezi toată discuția)