avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie anticipata....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie anticipata....

Am si eu urmatoarea situatie: o persoana a iesit la pensie anticipat cam de 2 luni de zile, iar acum ar dori sa lucreze din nou pentru o firma. Din cate stiu eu, in Codul Muncii este specificat faptul ca nu poate fi salariat in conditiile in care s-a pensionat anticipat decat daca renunta la pensie. Ori persoana respectiva nu prea doreste acest lucru.... Din postura de persoana juridica, se poate incheia si un alt tip de contract cu persoana respectiva??? Daca da, trebuie legalizat?:-/
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:45, 2 Aprilie 2009
tudorvaleriu a scris:

In anul 2007 am angajat un cetatean care avea pensie anticipata partiala. S-a dus la Casa de Pensii, si-a suspendat plata pensiei si dupa 5 luni de lucru i-am dat decizia de incetare a CIM si si-a reluat plata pensiei.

Sigur, dvs. aveti dreptate iar eu am publicat ceea ce am scris fara sa verific si fara sa fi dat un raspuns pe masura intrebarii utilizatorului.
Bineinteles, ma refeream la cumularea veniturilor; o persoana, odata pensionata, ramane pensionar, chiar daca plata pensiei este suspendata, la cerere.

Ceea ce a reusit sa ma irite rezulta din topic: pensionarul nu doreste sa renunte la primirea pensiei anticipate ci vrea s-o cumuleze cu alte venituri, rezultate din angajare.
Omul "Gabriela Pintea" ii trateaza cu acelasi dispret pe cei care dispretuiesc legea!

Dvs. ati oferit solutia corecta si legala, solutie care, dupa cum rezulta din ultimul mesaj, nu-l intereseaza pe utilizator.
Gabriela Pintea a scris:

tudorvaleriu a scris:

In anul 2007 am angajat un cetatean care avea pensie anticipata partiala. S-a dus la Casa de Pensii, si-a suspendat plata pensiei si dupa 5 luni de lucru i-am dat decizia de incetare a CIM si si-a reluat plata pensiei.

Sigur, dvs. aveti dreptate iar eu am publicat ceea ce am scris fara sa verific si fara sa fi dat un raspuns pe masura intrebarii utilizatorului.
Bineinteles, ma refeream la cumularea veniturilor; o persoana, odata pensionata, ramane pensionar, chiar daca plata pensiei este suspendata, la cerere.

Ceea ce a reusit sa ma irite rezulta din topic: pensionarul nu doreste sa renunte la primirea pensiei anticipate ci vrea s-o cumuleze cu alte venituri, rezultate din angajare.
Omul "Gabriela Pintea" ii trateaza cu acelasi dispret pe cei care dispretuiesc legea!

Dvs. ati oferit solutia corecta si legala, solutie care, dupa cum rezulta din ultimul mesaj, nu-l intereseaza pe utilizator.

Dincolo de orice ironie sa stiti ca ma intereseaza solutia corecta si legala. Insa problema fiind mult mai complexa, am decis sa adopt o solutie de avarie. Si o sa va si explic de ce: pe mine m-a sunat o persoana X ca a avut control, la sediul firmei, de la ITM. Si in urma controlului efectuat de ITM s-a constatat faptul ca o persoana Y pensionata anticipat, lucra pentru firma respectiva fara contract de munca. Amenda fiind destul de mare pentru salariatii care sunt prinsi fara contract de munca, pe mine m-a rugat X, care imi este prieten, sa gasesc o solutie de avarie prin care sa incerce sa scape de o eventuala sanctiune. Si asa am decis, dar repet ca ultima solutie, sa ii facem lui Y conventie civila pe 2 zile ca sa efectueze cateva serviicii pentru firma X.... I-am explicat si lui ca dupa control sa remedieze situatia cu Y, pentru ca si in cazul in care va scapa nesanctionat, acest truc merge o singura data, dandu-i si solutia legala la problema.
Imi cer scuze daca v-a iritat aceasta problema sau pentru eventualele neintelegeri.

Va multumesc anticipat!
Peruschi a scris:

Conventia civila mai trebuie inregistrata la ITM??? Va multumesc foarte mult pt ajutorul oferit...

Conventiile civile nu se inregistreaza la ITM.
Peruschi a scris:

Dincolo de orice ironie sa stiti ca ma intereseaza solutia corecta si legala. Insa problema fiind mult mai complexa, am decis sa adopt o solutie de avarie. Si o sa va si explic de ce: pe mine m-a sunat o persoana X ca a avut control, la sediul firmei, de la ITM. Si in urma controlului efectuat de ITM s-a constatat faptul ca o persoana Y pensionata anticipat, lucra pentru firma respectiva fara contract de munca. Amenda fiind destul de mare pentru salariatii care sunt prinsi fara contract de munca, pe mine m-a rugat X, care imi este prieten, sa gasesc o solutie de avarie prin care sa incerce sa scape de o eventuala sanctiune. Si asa am decis, dar repet ca ultima solutie, sa ii facem lui Y conventie civila pe 2 zile ca sa efectueze cateva serviicii pentru firma X.... I-am explicat si lui ca dupa control sa remedieze situatia cu Y, pentru ca si in cazul in care va scapa nesanctionat, acest truc merge o singura data, dandu-i si solutia legala la problema.

1. Niciodata nu sunt ironica atunci cand scriu/vorbesc despre nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare.
2. Persoana X ar trebui sa primeasca o sanctiune de la ITM pentru ca n-a respectat legea. Nu este nimic complex, este o simpla asumare a responsabilitatii faptelor sale.
3. Am raspuns mesajului dvs. pentru ca, in opinia mea, ati expus problema omeneste si in mod onest. Daca faceati acest lucru de la inceput, neamestecul meu era garantat intrucat ocolesc topicurile celor care cauta "trucuri", ca sa va citez pe dvs.
1. Niciodata nu sunt ironica atunci cand scriu/vorbesc despre nerespectarea dispozitiilor legale in vigoare.

Din modul in care expuneti dumneavoastra problema, semanati foarte mult cu o profesoara pe care am avuto eu in liceu si am respectato foarte mult. Insa in aceasta tara ar trebui sa intelegeti ca muriti cu dreptatea si cu legea in mana. Asta este cruntul adevar, dar nu are rost sa dezbatem o astfel de problema....

2. Persoana X ar trebui sa primeasca o sanctiune de la ITM pentru ca n-a respectat legea. Nu este nimic complex, este o simpla asumare a responsabilitatii faptelor sale.

Aveti perfecta dreptate, ar trebui ca persoana respectiva sa primeasca o sanctiune la ITM.... Insa cunoscand persoana X de foarte mult timp si stiind faptul ca el banii pe care ii scoate din afacerea pe care o are abia ii ajung de pe o zi pe alta, parca ca ti s-ar face un pic mila de el. Nu este genul de patron care umbla in X6 sau Q7, are un Tico din 2000, si care are platite toate impozitele si taxele la zi, conform dispozitiile legale in vigoare. Dar la un control ITM mai putin conteaza acest aspect, tot ceea ce conteaza este sa iti dea amenzi din toate nimicurile pe care le gasesc....

3. Am raspuns mesajului dvs. pentru ca, in opinia mea, ati expus problema omeneste si in mod onest. Daca faceati acest lucru de la inceput, neamestecul meu era garantat intrucat ocolesc topicurile celor care cauta "trucuri", ca sa va citez pe dvs.

Sa inteleg ca dumneavoastra nu cautati niciodata "trucuri" sau "chichite" ale legii pentru clientii dumneavoastra??

Inca o data imi cer scuze pentru deranjul provocat si va multumesc tuturor pentru ajutor! :">

Alte discuții în legătură

Probleme la un control al itm timtexcompany timtexcompany M-am angajat de curand in postul de Inspector Resurse umane si deja am o problema - in urma cu 12 zile a fost un control al ITM ( inca nu eram angajat la ... (vezi toată discuția)
Pensie militara anticipata partial si salariu nico65 nico65 as dori sa stiu daca mai pot continua activitatea in conditiile in care sunt pensionat anticipat partial in sistemul militar si incadrat cu contract de munca ... (vezi toată discuția)
Revizuirea medicala in cazul pensionarii de invaliditate gr.ii ContSters112142 ContSters112142 Buna seara, Sunt pensionata medical gr.II in anul 2008 cu drept de revizuire la 1 an.Conform deciziei de pensionare rezulta: -data nasterii;13.10.1954 -sex: ... (vezi toată discuția)