Buna ziua!
Va rog foarte mult sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Tatal meu a decedat in iunie 2013. Traia in concubinaj cu o femeie de mai multi ani. Au cumparat impreuna in cote 50%-50% un apartament. Tatal meu mai avea si 1000 mp de pamant cumparat inainte de a fi cu aceasta femeie.
Vreau sa deschid succesiunea si nu stiu de unde sa incep. Unii spun ca ma costa foarte mult sa fac aceasta succesiune. 2% din valoarea mostenirii-impozit la stat, taxa de timbru, onorariu notar,....Oare mai raman si eu cu ceva?
Ma poate ajuta cineva cu date concrete? Unde trebuie sa ma duc mai intai? Pot beneficia de ceva reduceri/scutiri de taxa?
Al doilea capat de cerere ar fi partajul.
Daca se poate sau nu rezolva prin mediere depinde de vointa partilor.
Mediatorul este cel care face invitatia la mediere catre toate celelalte parti in baza solicitarii reclamantului indiferent cine pe cine reprezinta.
Buna ziua.
Va multumesc foarte mult pentru ajutor. Am inteles cam ce alternative am referitoare la instanta si ma gandeam daca din experienta pe care o aveti, ati putea sa evaluati cu aproximatie cam ce suma mi-ar fi necesara daca demersul cu deschiderea succesiunii ar fi facut la notar.
Ma intreb acest lucru ca si alternativa, intrucat in situatia in care concubina nu este de acord sa mearga la mediator pentru a fructifica acordul de mediere in instanta, aceasta actiune ar putea dura f. mult.
Multumesc inca odata pentru opinii.
Exista o grila notariala pentru imobile pe fiecare judet, eu am gasit pe net,unde este trecut pretul minim in functie de detalii(apart.decomandat/nedecomandat, 2/3/4 camere etc. si la teren la fel), puteti cauta sa aveti o idee de costuri.