avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune apartament

Buna ziua,
As dori sa imi fac o idee asupra situatiei legate de drepturile in legatura cu partea mea de mostenire in urma decesului tatalui meu.
La doi ani de la divortul parintilor mei,mama a decedat,(eu aveam 4 ani),dupa ceva timp tata s-a recasatorit si m-a luat de la bunici ca sa ma creasca,impreuna cu mama vitrega (cu care nu a mai avut copii).Acum trei ani a decedat si tata,iar cand inca era in viata nu am adus in discutie subiectul pentru ca nu aveam chef de discutii de genul,se simtea rau,a avut o boala care l-a chinuit foarte mult in ultima perioada si nu am vrut sa il amarasc cu chestia asta,mai ales ca ar fi inceput si "mumica"vitrega cu tot felul de fitile,cu ideile si solutiile ei ipocrite si n-aveam chef sa-ncep sa ma cert,deci n-am deschis subiectul sa intreb de cand e cumparat apartamentul,din timpul casatoriei cu ea sau il cumparase tata dinainte;stiu doar ca tot acum 3 ani mi-am schimbat buletinul(tata inca traia) si am fost la politie sa semneze(in calitate de proprietar al casei) si era doar el trecut pe contract si atat.Ea nu figura.
Pana acum nu m-am ocupat de problema pentru ca nicio nu aveam stransi banii necesari(nici nu stiu cat ma costa dar imi inchipui ca fara vreo 2000 pe putin nu rezolv mare lucru),si sunt si cu serviciul in alt oras,destul de departe(vreo 400km).
Ideea e ca tre sa fac ceva nu pot sa stau la nesfarsit asa,nu stiu daca tata a lasat vreun testament in sensul asta(poate a reusit madama,cu fitilele ei,sa-l ameteasca de cap si sa fi facut pana la urma un testament,va trebui sa ma duc acasa si sa lamuresc problema).
Ideea e ca as dori ceva informatii orientativ,ca sa stiu cum sa abordez chestiunea.
1.Daca nu exista testament,eu ce drepturi am la succesiune,cat la suta din acel apartament?
(Aici marea mea nelamurire era ca imi spusese cineva ca in urma cu multi ani,ca in cazul casatoriei cu acte,se impartea totul in jumatate,deci jumate ea,jumate tata,apoi partea tatei din nou in jumatate din care jumatate tot ea,deci mie mi-ar fi revenit abia un sfert(dintr-un apartament pe care ea nici macar nu figura ca proprietar)) Am inteles asta era demult si intre timp s-ar mai fi schimbat legea,insa nu stiu exact. Oricum cazul asta ar fi cel mai defavorabil mie.
Mai exact: doar tata era titular de contract.Ce drepturi de succesiune as avea in cazul in care ar fi fost cumparat inainte de casatoria lor,sau daca ar fi fost cumparat dupa?
2. In cazul in care exista un testament,ce se poate face? Am inteles ca se poate ataca dar e foarte greu si necesita foarte multi bani,timp prin tribunale si nu stiu daca ar fi cea mai buna solutie.
Mentionez ca interesul ei e sa stea bine mersi acolo nederanjata ne-nimic,in timp ce eu ma descurc cum pot prin gazde,chirii etc in timp ce ea se lafaie bine mersi in doua camere si se plange ca e scumpa intretinerea.NU ma incanta ideea sa-mi trec apartamentul pe nume si sa o las in continuare acolo cat mai are de trait,nu am de gand sa-mi iau partea peste 15 -20 ani pentru ca trebuie acuma sa-mi vad de ale mele iar varianta sa stam amandoua acolo e de-a dreptul S.F..
Testamentul pe care l-ar fi putut face tata in cazul in care duduia l-ar fi "ametit" de cap,sunt convinsa ca asa ar suna:sa imi ramana apartamentul mie dupa moartea ei(nu s-ar fi legat de impartit sau ceva de genul).
In acest caz,ce as mai putea face?Exista vreo varianta legala sa imi rezol problema mai repede? nu ma incanta s-o dau afara da nici nu mi se pare corect sa astept 245 de ani sa-mi iau si eu drepturile dupa tata.
Daca ati putea sa ma lamuriti cat de cat in legatura cu acest subiect,mi-ar fi de mare folos;am sa revin cu siguranta cu detalii cand voi sti exact situatia,deocamdata as avea nevoie macar orientativ sa stiu cum stau lucrurile,ca sa imi fac o idee cum sa procedez Multumesc,o seara buna.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
gabi.cristi, utilizator
1. legea nu s-a schimbat, este aceeasi.
2. testamentul se poate ataca la instanta, dar sanse de castig sunt numai daca, prin testamentul lasat, va incalca rezerva succesorala.

Sunteti, descendent direct al defunctului si nu puteti fi inlaturat de la mostenire, chiar daca acesta ar fi avut un testament.

Verificati la Camera Notarilor Publici din judetul in care a avut ultimul domiciliu defunctul, pentru a afla daca exista sau nu un testament.

Tot in localitatea ultimului domiciliu al defunctului, mergeti la un Birou notarial si solicitati deschiderea succesiunii de pe urma tatalui.

Daca nu va intelegeti cu mama vitrega, cu privire la dezbaterea mostenirii si a cotelor ce va revin, mergeti la un avocat. Va trebui sa dezbateti succesiunea pe calea unei actiuni in instanta.
Multumesc mult pentru raspuns,
Inteleg ca este cum nu se poate mai rau pentru mine,adica..practic eu raman pe drumuri si cu mai nimic,si "mumica"vitrega cu aproape tot apartamentul tatei,dupa ce ca nu a avut nimica decat hainele de pe ea,cand s-a maritat cu tata..Totusi,stiam ca recent s-a mai schimbat ceva,si ca bunurile dobandite inaintea casatoriei nu se impart,ci doar ceea ce a fost cumparat impreuna dupa casatorie.
Incalcarea dreptului succesoral--presupun ca va referiti la excluderea totala de la succesiune.Da,asa ceva nu s-ar pune problema ca s-ar fi intamplat,insa problema este timpul;nu am de gand sa astept 20 ani,interval in care sa ma rog sa o calce tramvaiul :sorry: mai repede.
Mai bine un sfert de apartament acum,decat toata casa peste cine stie catisprezece ani..ca poate nu mai traiesc eu cat ea(ce-i rau nu piere..)Apoi,deduc ca nu ar avea rost sa astept si sa si risc: daca e asa cum ati spus ca imi revine un sfert de apartament,are dreptul sa lase "partea ei" la cine ar fi dispus sa-si traga canoanele cu ea pe patul de moarte,deci..n-as avea nimic de pierdut daca urgentez rezolvarea problemei acum..
Sau exista vreo alta alternativa ceva mai convenabila pentru mine,in sensul sa nu pierd totusi 3 sferturi din casa? ca este enorm,sa fim seriosi..e un apartament totusi,nu un garaj..In instanta as putea obtine mai mult de un sfert?
Multumesc pt.raspunsuri si informatii,o seara buna
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
gabi.cristi, utilizator
Problema la dvs. este ca nu oferiti toate datele : bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, iar bunurile dobandite inaintea casatoriei sunt si raman bunuri proprii, indiferent de numarul de ani in care au fost casatoriti sotii.

Pana la urma, tot nu am inteles: apartamentul este bun comun sau bun propriu???

In functie de raspunsul la aceasta intrebare, se modifica cuantumul cotelor ce va revine din acel apartament! Cotele raman aceleasi, indiferent daca bunul este propriu sau comun al sotilor.

Nu m-am referit la " incalcarea dreptului succesoral" ci la incalcarea rezervei succesorale! ... sunt cuvinte diferite si mai mult decat atat notiuni juridice total diferite.

In instanta veti obtine cota legala care vi se cuvine din mostenire... nici mai mult nici mai putin!
Dar, in instanta, puteti obtine o reducere a testamentului, daca exista asa ceva! ... inteleg ca nici acest lucru nu stiti daca exista!!!

Deci, elementele concrete, esentiale pentru a primi raspunsuri concrete (asa cum solicitati) lipsesc cu desavarsire.

Poate ar fi mai bine sa contactati direct un avocat care sa va explice cu stau lucrurile cu mostenirea pe larg in functie de toate elementele care acum lipsesc (si pe care le considerati, probabil, detalii) , precum si in functie de alte elemente de "detaliu" .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cu mama vitregă. care sunt cotele moștenitorilor? Istvan.S Istvan.S Bună. A murit socru care avea 3 copii (din prima căsnicie ) și nevasta care este mama vitregă a copiilor (nevastă din a doua căsnicie). Socru a dobândit ... (vezi toată discuția)
Testamentul autentic irina chirciu irina chirciu Buna ziua. Sotul meu a decedat pe 10 august 2017. Acesta are o fata din prima casatorie, care are 36 ani,iar eu la randul meu am o fata tot din prima ... (vezi toată discuția)
Fratii vitregi intra la succesiune anabogdan anabogdan Buna, Am si eu dilema intrucat tatal meu a decedat de curand si urmeaza sa se deschida succesiunea. Tatal meu este casatorit cu maica-mea din \'86 , iar ... (vezi toată discuția)