avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca

in cazul in care un salariat este propus pentru pensionare - invaliditate gradul III (cu drept de munca 4 ore/zi), ce se intampla?
- Este incetat contractul individual de munca initial la data primirii deciziei medicale si se face un alt contract de munca cu 4 ore/zi?..
- se poate merge in continuare pe vechiul contract de munca reducandu-se norma de munca de la 8 ore/zi la 4 ore/zi? Care este varianta corecta din punct de vedere al legislatiei muncii?
Cel mai recent răspuns: carmenliv , utilizator 19:40, 8 Noiembrie 2013
Varianta corecta este incetarea CIM la data comunicarii deciziei de pensionare de invaliditate.
Cum pana atunci angajatul poate lucra doar 4 ore/zi, se face modificarea CIM de la norma intreaga la 1/2 norma de la data deciziei medicale.

Codul muncii:
ART. 56
(1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
c) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;


Problema mai complicata este in cazul angajatilor cu decizie de incadrare in grad de invaliditate I sau II, care nu mai au capacitate de lucru. Aici ar fi doua variante:
- se face incetarea CIM la primirea deciziei medicale, prin concediere, art.61 din Codul muncii, acesta urmand a se pensiona ulterior
- angajatul va fi in concediu fara plata pana la comunicarea deciziei de pensionare de invaliditate, cand va inceta CIM conf. art. 56 alin.1 lit.c)

Codul muncii:
ART. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;

@ carmenliv
- Este incetat contractul individual de munca initial la data primirii deciziei medicale si se face un alt contract de munca cu 4 ore/zi?..
Incetarea c.i.m. nu se face la data primirii deciziei medicale asupra capacitatii de munca. In acest caz, se poate modifica c.i.m. - durata timpului de munca la 4 ore/zi.

- se poate merge in continuare pe vechiul contract de munca reducandu-se norma de munca de la 8 ore/zi la 4 ore/zi? Care este varianta corecta din punct de vedere al legislatiei muncii?
In acest caz, se poate modifica c.i.m. - durata timpului de munca la 4 ore/zi.

in cazul de fata este corect daca se merge pe modificarea c.i.m. - durata timpului de munca la 4 ore/zi? ....Trebuia neaparat sa fie incetat vechiul c.i.m. si facut un nou contract cu 4 ore /zi?

Este corecta modificarea timpului de munca de la 8 ore/zi la 4 ore/zi.

Nu trebuie sa fie incetat vechiul c.i.m. si facut un nou contract cu 4 ore /zi.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie medicala asupra capacitatii de munca ana_frincu ana_frincu Buna ziua, Un angajat a prezentat la firma decizia medicala asupra capacitatii de munca, din care reiese ca acesta si- a pierdut capacitatea de munca cel ... (vezi toată discuția)
Decizia asupra capacitatii de munca hantzi hantzi Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Am primit Decizia asupra capacitatii de munca, cu incadrare in gradul III de invaliditate. Am trimis o copie la ... (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca in cazul deciziei medicale ContSters236579 ContSters236579 in ce baza si cand inceteaza c.i.m. in cazul unui salariat care a primit decizie medicala asupra capacitatii de munca / gradul 2 sau 3 de invaliditate, fiindca ... (vezi toată discuția)