avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Acte auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Acte auto

am vandut o masina si cumparatorul dupa ce s-a interesat de taxa de mediu doreste sa ii fac contract de comaodat ca nu are bani de taxa. ce ma sfatuiti ,care sunt dezavantajele si avantajele?multumesc!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:51, 11 Noiembrie 2013
Contractul de comodat auto sau împrumutul de folosinţă a unui automobil este un contract prin care o persoană (comodantul) remite spre folosinţă temporară sau, după caz, permanentă, şi gratuită unei alte persoane (comodatarului) bunul mobil respectiv, cu obligaţia celui din urmă sa-l restituie în natură, în individualitatea sa.
Prin contractul de comodat nu se transmite proprietatea autoturismului, ci doar folosinţa acestuia.
Contractul de comodat este definit de Art. 2146 al noului cod civil.
Pentru asigurarea clauzelor reciproc avantajoase partilor,se impune ca documentul sa fie redactat de persoana specializata

Acest gen de contract este perfect valabil incheiat intre parti, sub semnatura privata si nu trebuie inregistrat la notar sau la avocat.
Noul Cod Civil, consacra in mod expres principiul consensualismului prin dispozitiile art. 1178 referitoare la libertatea formei :
,, Contractul se incheie prin simplul acord de vointe al partilor daca legea nu impune o anumita formalitate pentru incheierea sa valabila. ''


si ale art. 1240 privitoare la formele de exprimare a consimtamantului.
- Conform art. 1240 NCC:
,,
(1) Vointa de a contracta poate fi exprimata verbal sau in scris.
(2) Vointa poate fi manifestata si printr-un comportament care, potrivit legii, conventiei partilor, practicilor statornicite intre acestea sau uzantelor, nu lasa nicio indoiala asupra intentiei de a produce efectele juridice corespunzatoare. ''


Ca atare manifestarea de vointa a partilor produce efecte juridice fara alte formalitati speciale.
[ link extern ] ...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract comodat auto ramostan ramostan M-ar interesa ce drepturi am incheind un contract de comodat pentru un autoturism ? Pot circula cu auto si in afara tarii ? Mai am nevoie si de alte documente ... (vezi toată discuția)
Contract comodat pentru sediul ong Praipan Praipan Buna ziua! In ceea ce priveste contractul de comodat pentru sediul ong-ului, cum poate fi el incheiat intre comodant si ONG, daca ONG-ul nu are personalitate ... (vezi toată discuția)
Un contract de comodat se face la notar sau intre parti? SurduLaurentiu SurduLaurentiu Buna ziua, As dori sa aflu daca contractul de comodat trebuie sa il facem la notar sau intre parti. Sotul meu are firma in regim PFI (persoana fizica ... (vezi toată discuția)