avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia sotului decedat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia sotului decedat

Buna ziua!
In cazul in care a decedat unul dintre soti, exista posibilitatea ca sotul supravietuitor sa solicite o parte din pensia celui decedat? In cazul in care da, care este modalitatea, ce acte sunt necesare, la care institutie trebuie depuse si care este termenul?
De mentionat este, ca sotul supravietuitor are pensie mai mica decat cel decedat.
Multumesc,
Hajnalka
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:17, 12 Noiembrie 2013
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute mai sus beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor care are in ingrijire la data decesului sustinatorului unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut pe economie.
Pentru 2013 salariul mediu brut pe economie este de 2223 lei.
Daca ambii soti sunt pensionari sotul supravietuitor poate opta intre pensia proprie sau jumatate din pensia sotului decedat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas sanda65 sanda65 Persoanele care sunt in proces de divort pot beneficia de pensie de urmas daca procesul nu a fost finalizat. Multumesc. (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)
Pot intra in posesia unei părți a pensiei de urmaș ? ContSters444140 ContSters444140 Bună seara,vă deranjez cu o intrebare : tatăl meu a decedat acum 3 ani iar sotia lui a trecut pe pensia lui,eu ca fiu al lui am vreun drept din aceeasi ... (vezi toată discuția)