avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... schimb intre parinti concediul de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

schimb intre parinti concediul de crestere copil

Buna ziua
Am un copil de 5 luni si jumatatel de crestere copil a intrat tatal lpe o perioada de 24 luni. La acest moment doresc eu (respectiv mama) sa fac schimb cu tatal pentru a reintra in acest concediu. Cei de la asistenta sociala si agentia de plati mi-au confirmat ca se poate face acest lucru pe baza acelorasi documente doar ca se completeaza o cerere de modificare reprezentant legal. Cei de la locul de munca mi-a u spus ca nu se poate invocand art 11 alin 2 : dreptul la concediul se acorda pe baza netransferabila adica nu se poate schimba intre parinti.


Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate în situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), începând cu această dată, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:

a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.
ADNOTARE – modificat de
Ordonanţă de urgenţă nr. 124/2011 – pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială din 27 decembrie 2011, M. Of. 938/2011;


Cei de la Agentia de plati mi-au spus ca de fapt conform acestui articol celalalt parinte are dreptul (obligatia) de a intra CEL PUTIN O LUNA(poate opta deci si pentru o perioada mai mare)- prin urmare termenul de se acorda pe baza netransferabila se refera la aceasta obligatie/drept DE CEL PUTIN O LUNA a parintelui, care nu-i poate transfera intervalul celuilalt parinte.
Oricare dintre parinti este obligat sa intre in concediul de crestere copil neputandu-se transfera dreptul celuilalt parinte.

va rog o opinie in acest sens .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:59, 16 Ianuarie 2014
1. - Cei de la AJPIS au dreptate.
- Expresia "pe baza netransferabila" se refera la faptul ca nu se poate ca dreptul legal pe care il are celalalt parinte de a intra cel putin o luna in CCC sa se transfere primului parinte.
- Adica trebuie sa benficieze si celalat parinte de cel putin o luna de CCC.

2. Asa ca luati de bun ce vi s-a spus de la AJPIS, institutia care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

3. Cei de la locul de munca sa faca bine sa studieze OUG 111/2010 si Normele de aplicare a ei si daca nu inteleg ceva sa intrebe la AJPIS.
Buna ziua,

Dar exista si posibilitatea ca tatal sa ia prima luna, mama urmatoarele 3, dupa care sa revina tatal?

Multumesc!
1. Da, exista posibilitatea ca parintii sa intre in concediu crestere copil (CCC) de fiecare data cand doresc, facand schimb intre ei.

2. De fiecare data cand un parinte "cedeaza" celuilalt parinte locul, se suspenda CCC pentru acel parinte si se reia atunci cand doreste sa revina in CCC.

3. Problema este sa nu creati un disconfort angajatorului daca aceste schimbari se produc prea des.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer concediu si indemnizatie de la mama la tata ozana_alexandra ozana_alexandra Buna ziua, Primesc informatii in contradictoriu despre situatia in care ma aflu si v-as ruga sa ma lamuriti. Am nascut in 21 iulie 2016 si sunt in ccc. As ... (vezi toată discuția)
Concediu pt cresterea copilului netransferabil?? alina_hasegan alina_hasegan Buna seara, In urma cu cateva luni va intrebam daca as putea sa imi iau doi ani de concediu pt crestere al copilului din care primul an sa stau eu (mama) cu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil din martie avo22 avo22 buna ziua, o nebunie! va rog sa ma ajutati in intelegerea acestei legi. cf art 11 cic se acorda pe baza netransferabila. O interpretarea a legii imi spune ... (vezi toată discuția)