avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor si salariu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor si salariu?

Buna ziua!Am o intrebare care ma priveste direct:daca am un ajutor de handicap de 250 Ron /luna (am un singur rinichi si sunt incadrata in gradul II de handicap din aceasta cauza), as mai putea face ceva, sa lucrez undeva pentru un ban in plus?Nu am pensie pt ca nu am lucrat niciodata dar acuma mi s-a propus un post de vanzatoare la un magazin privat si nu stiu ce sa fac,Ma puteti lamuri?Vreau sa lucrez legal cu acte in regula pt ca nu ma descurc cu 250 Ron/luna si am o fetita in clasa a XII-a.Multumesc
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 18:09, 3 Aprilie 2009
Legea 448 prevede si cazuri in care persoana cu handicap nu poate primii indemnizaatia respectiva daca are un venit.
(4) Adultul cu handicap beneficiazã, în conditiile prezentei legi, de urmãtoarele prestatii sociale:
a) indemnizatie lunarã, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 179 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 147 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b) buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1. în cuantum de 80 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2. în cuantum de 60 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3. în cuantum de 30 lei, pentru adultul cu handicap mediu.
(5) Beneficiazã de prestatia socialã prevãzutã la alin.(4) lit. b) si familia sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav, accentuat ori mediu pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere si întretinere.
(6) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4):
a) adultii cu handicap îngrijiti si protejati în centre rezidentiale publice, cu exceptia centrului de tip respiro;
b) adultii cu handicap care sunt retinuti sau condamnati definitiv la o pedeapsã privativã de libertate, pe perioada retinerii ori detentiei;
c) adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeazã venituri, aflati în îngrijirea si protectia asistentului personal profesionist.
(7) Nu pot beneficia de prevederile alin. (4) lit. a) adultii cu handicap grav sau accentuat care nu realizeazã venituri, aflati în îngrijirea si protectia asistentului personal profesionist.
(Cool Nu pot beneficia de dreptul prevãzut la alin. (1) copiii cu handicap care se aflã în internate sau centre de plasament aferente unitãtilor ori institutiilor de învãtãmânt special sau în alte tipuri de institutii publice cu caracter social, cu exceptia centrului de tip respiro, în care se asigurã întretinere completã din partea autoritãtii administratiei publice.
(9) De dreptul prevãzut la alin. (2) poate beneficia copilul bolnav de SIDA numai pe perioada în care este îngrijit în familie.
(10) Sumele aferente drepturilor prevãzute la alin. (1)-(5) si a cheltuielilor de administrare se vor asigura prin bugetele proprii ale judetelor/sectoarelor municipiului Bucuresti din transferuri de la bugetul de stat cãtre bugetele locale, prevãzute cu aceastã destinatie în bugetul Ministerului Muncii, Solidaritãtii Sociale si Familiei.
(11) Cuantumul drepturilor se actualizeazã cu indicele cresterii preturilor de consum, prin hotãrâre a Guvernului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la munca adytz_1979 adytz_1979 Buna ziua, O persoana detine certificat de handicap gradul 1 permanent,nerevizuibil si conform legislatiei in vigoare are dreptul si primeste indemnizatie ... (vezi toată discuția)
Venitul complementar din pensia de handicap viomusicstudio viomusicstudio Va salut. Am pensie de handicap, pana acum gradul 2, incepand de anul acesta gradul 1. Stiu ca in pensia de handicap este inclus si acel venit complementar ... (vezi toată discuția)
Pensie grad 2 alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, 1.va rog spuneti-mi si mie ce stagiu de cotizare trebuie sa aiba o persoana grav bolnava, pentru a avea o pensie medicala? 2. daca o persoana ... (vezi toată discuția)