avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor

Locuiesc in strainatate de 14 ani,si as dori sa ma pensionez.Am vechime in tara de 20 ani iar aici am 10.Sint nascuta in 1956,si nu stiu daca anii de facultate se mai adauga.Anul trecut mi s-a spus ca la virsta de 60 si 4 luni am dreptul de pensie,dar daca as dori pensie anticipata,as avea dreptul,si ce conditii as trebui sa indeplinesc.
Am auzit ca pot sa-mi completez vechimea cu anii de aici din Spania si invers.Se va face o singura pensie sau voi avea doua,sau cum ar fi mai bine pt mine.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mikele4 , utilizator 20:56, 17 Noiembrie 2013
Pe site-ul Casei Nationale de Pensii scrie asa:

Pentru persoanele care au lucrat in mai multe state membre ale UE, in vederea acordarii drepturilor de pensie, institutiile competente din tarile respective vor avea in vedere aplicarea propriei legislatii. Ca urmare, daca o persoana a lucrat in Romania si in alta tara din Uniunea Europeana, aceasta va putea solicita acordarea drepturilor de pensie, in cazul indeplinirii conditiilor privind varsta de pensionare si stagiul de cotizare prevăzute in legislatia din domeniul asigurarilor sociale din aceste doua state. Astfel se va adresa cu o cerere casei teritoriale de pensii din raza de domiciliu, anexand si documentele din care sa rezulte faptul ca a fost asigurat in cealalalta tara. Casa teritoriala de pensii din tara de domiciliu sau de resedinta va comunica prin intermediul formularelor europene de legatura cu institutiile competente din cealalata tara, fiecare din aceste institutii avand obligatia de a analiza documentele transmise, urmand sa se emita cate o decizie (de admitere sau respingere) a cererii de pensie. Fiecare dintre legislatii prevede o anumita varsta de pensionare si un stagiu minim de cotizare, astfel prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate in ambele tari se poate constata daca este indeplinita conditia referitoare la realizarea perioadei minime de cotizare pentru care institutia competenta poate acorda o pensie.
Pensia va fi calculata cu respectarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare), deci persoana vizata va primi cate o pensie, calculata proportional, acordata de fiecare din cele doua state europene.
Legea nr.263/2010:
Art. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
....
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

...

(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.

(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate sau a pensiei anticipate parţiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c) şi g) din Legea nr.263/2010.
Multumesc pt raspuns.Am inca o nelamurire.Dupa legea din Romania eu am dreptul sa ies la pensie cind voi avea 60 ani,iar aici in Spania la 61 ani.Este mai bine sa astept virsta din Spania,sau sa fac intii pt Romania si apoi dupa un an pt cea din Spania.Nu stiu cum este mai bine,ca sa ni-mi scada la calculul pensiei.
1. Nu trebuie neaparat sa solicitati pensie in acelasi timp din ambele tari.

2. - Cand impliniti 60 de ani solicitati pensie din Romania iar cand impliniti 61 de ani solicitati pensie din Spania.
- Cuantumul pensiilor se va calcula conform legii din fiecare tara in parte.
Multumesc.Imi mai puteti explica ce este pensia comunitara?Imi pute-ti explica acest text?

[ link extern ] .

Multumesc.

Pensionari

Actualizare : 12/2012
Pensii publice — cererea de pensionare şi calcularea pensiei
Cererea de pensionare
Pensii pentru limită de vârstă
Unde se depune cererea?

Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, este posibil să fi dobândit drepturi de pensie în fiecare dintre ele.

În acest caz, trebuie să depuneţi cererea în ţara în care locuiţi. Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara respectivă, trebuie să înaintaţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată.

Ţara respectivă va răspunde de tratarea cererii şi va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat.

Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara în care locuiţi, trebuie să depuneţi cererea la casa de pensii din ultima ţară în care aţi lucrat. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastră de pensionare.

În mod normal, înainte de a atinge limita de vârstă prevăzută de lege, veţi primi formularul tip pentru cererea de pensie de la casa de pensii din ţara în care locuiţi/ în care aţi avut ultimul loc de muncă. Dacă nu primiţi acest formular, va trebui să contactaţi autoritatea respectivă.

Puteţi depune cererea de pensionare în ţara în care locuiţi doar în momentul în care aţi atins vârsta legală de pensionare din acea ţară.

De asemenea, dacă aţi dobândit drepturi de pensie în alte ţări, veţi putea primi părţile corespunzătoare doar în momentul în care aţi atins vârsta legală de pensionare din ţările respective.

Vă recomandăm să depuneţi cererea cu cel puţin 6 luni înainte de pensionare, întrucât procedura de acordare a pensiei din partea mai multor ţări poate fi îndelungată.
Documentele necesare

Documentele de care veţi avea nevoie diferă de la o ţară la alta. În general, trebuie să furnizaţi datele dumneavoastră bancare şi un document de identificare.

Pentru detalii, contactaţi casa de pensii care vă va trata cererea.
Vârsta legală de pensionare

Vârsta legală de pensionare diferă de la o ţară la alta.

De aceea, vă recomandăm să aflaţi din timp ce se va întâmpla, pentru fiecare ţară în care aţi lucrat, dacă schimbaţi data de la care doriţi să vă pensionaţi.

Dacă nu vă pensionaţi simultan, valoarea prestaţiei s-ar putea modifica.

Pentru detalii şi consiliere, adresaţi-vă casei de pensii din ţara în care locuiţi şi/sau din ţările în care aţi lucrat.
Caz real
Vă puteţi aştepta ca vârsta de pensionare să fie mai mare în unele ţări

Caroline, din Franţa, a lucrat în Danemarca timp de 15 ani. Spre sfârşitul carierei, a revenit în Franţa. La împlinirea vârstei de 60 de ani (care este vârsta legală de pensionare în Franţa), a solicitat să iasă la pensie. A avut însă neplăcuta surpriză să constate că avea o pensie foarte mică.

Este adevărat că, la 60 de ani, Caroline are dreptul la partea franceză a pensiei. Însă partea daneză i se va cuveni doar când va împlini 65 de ani, pentru că aceasta este vârsta legală de pensionare în Danemarca (pentru grupa de vârstă în care se încadrează Caroline).
Calcularea pensiei
Etapa 1 — La nivel naţional

Dacă aţi lucrat în mai multe ţări din UE, fiecare casă naţională de pensii vă va calcula pensia în conformitate cu propriile reglementări, în baza contribuţiilor pe care le-aţi plătit („prestaţia autonomă”).

Dacă perioada de cotizare dintr-o anumită ţară este mai mică de un an, s-ar putea aplica o regulă specială, deoarece unele state membre nu prevăd pensii pentru perioade scurte. Totuşi, lunile respective nu sunt pierdute - ele vor fi luate în calcul în ţările în care aţi lucrat mai mult timp.

Solicitaţi sprijin dacă vă confruntaţi cu probleme în a obţine sumele cuvenite pentru perioadele de cotizare mai mici de un an.
Etapa 2 — La nivel european

În etapa a doua, fiecare ţară cumulează perioadele de cotizare din toate ţările şi calculează ce pensie aţi primi dacă toate contribuţiile ar fi fost vărsate în sistemul său de pensii publice.

Valoarea rezultată se ajustează pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din ţara respectivă („prestaţie pro-rata”).
Rezultat

Cele două valori sunt comparate, iar beneficiarul va primi prestaţia care are valoarea mai mare.

În cele din urmă, veţi primi un formular P1, care va justifica decizia fiecărei ţări cu privire la cererea dumneavoastră.
Exemplu

Rosa a lucrat timp de 20 de ani în ţara A şi tot atâta timp în ţara B.

Conform formulei de calcul de la nivel naţional, pensia ei ar trebui să fie în valoare de 1 700 de euro, din care 800 de euro de la ţara A şi 900 de euro de la ţara B.

Însă luând în calcul perioadele de cotizare din străinătate (conform formulei de calcul la nivel european), Rosa ar avea dreptul la o pensie de 1 000 de euro de la ţara A şi la una de 1 150 de euro de la ţara B.

Prin urmare, Rosa trebuie să primească prestaţia cu valoarea mai mare: 2 150 de euro pe lună.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul anilor (stagiului) de muncà MIHAILSANDULESCU MIHAILSANDULESCU Sînt cetàteam român cu domiciliul în stràinàtate si cu dublà cetàtenie, românà si francezà nàscut 26 februarie 1954. Pe 1 octombrie 2015 am iesit ... (vezi toată discuția)
Pensionare ContSters363926 ContSters363926 am 20 ani lucrati in grupa a2a in tara,am 12 ani cotizati in spania,am implinit 55 ani,imi puteti spune la ce varsta ma pot pensiona?multumesc (vezi toată discuția)
La ce varsta pot sa ma pensionez anticipat? misu2005s misu2005s am lucrat din anul1972 28 11 pina 27 02 1974 am facut armata dupa care am lucrat pina in anul 2003 27 10 din data de16 05 1983 pina la data de01 04 2001 am ... (vezi toată discuția)