avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... curatela pentru persoana disparuta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

curatela pentru persoana disparuta

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau informatii referitoare la curatela, avand in vedere cele mentionate mai jos:
O cunostinta doreste sa instituie curatela pentru sotul ei, disparut acum 7 luni. Aceasta curatela ii este necesara pentru ridicarea unor acte de proprietate (pe numele sotului), care nu au fost ridicate pana la data disparitiei.
Doamna a incercat sa ridice actele numite mai sus, si i s-a spus ca trebuie sa vina cu o hotarare judecatoreasca care sa demonstreze ca nu sunt in divort, sau partaj, etc.
Ce trebuie sa faca, sau cum trebuie sa procedeze in aceasta situatie?
Multumesc anticipat.

Ce explicatii am gasit eu pe forum sunt urmatoarele:

Art. 152
Autoritatea tutelara va putea institui curatela:
e) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general.
In cazurile in care se instituie curatela se aplica regulile de la mandat.
Cel mai recent răspuns: florina.ciurca , utilizator 14:50, 3 Aprilie 2009
nu va cunosc bine speta, dar ar trebui sa mergeti in instanta.
Potrivit art. 16, aln. 1, Decretul nr. 31/1954: “Cel care lipseste de la domiciliul sau poate fi declarat disparut prin hotarare judecatoreasca, putandu-se institui curatela, daca a trecut 1 an de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata”. Prin urmare, prima conditie pentru declararea disparitiei unei persoane este ca aceasta sa lipseasca de la domiciliul sau.
Potrivit art. 19, Decretul nr. 31/1954: “Cel disparut este socotit a fi in viata daca nu a intervenit o hotarare declarativa de moarte”. Din acest fapt rezulta urmatoarele consecinte: a) Declararea judecatoreasca a disparitiei nu are nici un efect asupra capacitatii celui disparut din moment ce acesta este socotit a fi in viata. b) Este adeverit ca, o data cu declararea disparitiei, autoritatea tutelara poate sa numeasca un curator care sa-l reprezinte pe cel disparut si sa-i administreze bunurile, la fel cum poate numi un tutore pentru ocrotirea copiilor celui disparut, in cazul in care acestia sunt lipsiti si de ocrotirea celuilalt parinte. Insa, instituirea tutelei sau numirea unui curator nu sunt conditionate de declararea judecatoreasca a disparitiei, intrucat tutorele si curatorul pot fi numiti ca urmare a simplei disparitii de fapt a persoanei fara a fi necesara o hotarare judecatoreasca. c) Singurul efect al declararii judecatoresti a disparitiei este acela ca, o data cu ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti de declarare a disparitiei se deschide posibilitatea declararii judecatoresti a mortii celui care lipseste de la domiciliu.
Inteleg ca, pentru a putea ridica acele acte, trebuie mers la autoritatea tutelara pentru instituirea curatelei?
La autoritatea tutelara, pe langa actele de stare civila, se cere si
- copie sentinta declarare disparitie ramasa definitiva.
Asta inseamna ca trebuie deschisa o "actiune"? Sau cum?
Va rog, daca se poate sa ma indrumati.
Multumesc
Daca a trecut 1 an de la data ultimelor stiri din care rezulta ca era in viata....va puteti adresa instantei de judecata , solicitand sa constate disparitia acelei persoane. Instanta va cercetata acest caz, pe baza de martori, inscrisuri ....si se va pronunta printr-o hotarare. Naetacarea acelei hotarari ... face ca ea sa devina definitiva si irevocabila. Daca se ataca ....atunci trebuie sa se pronunte si instanta de apel ...si recurs. si abia apoi devine definitiva si irevocabila.
Apoi acea hotarare se publica la sediul primariei ultimului domiciliu al persoanei disparute.
In functie de ce acte sunt acelea, poate reusiti cu un avocat, ca nici nu a trecut un an pentru a-l declara disparut...
Cam dificil...
Aveti un termen pentru acele acte?... Cat de repede le doriti?

Alte discuții în legătură

Succesiune imposibila... ContSters117274 ContSters117274 tata mort din 1987, iar mama moarta din 1989 fara a i se elibera certificat de deces. cum este poibila succesiunea??? (vezi toată discuția)
Disparut de la domiciliu Claark Claark Buna ziua! Este vorba de bunicul meu care a disparut de la domiciliu inca in anul 2002. Era anuntat la politie, ei au pus pe lista persoanelor disparute, unde ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)