avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract practica voluntariat student
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract practica voluntariat student

Buna ziua . Am o mare dilema in legatura cu legislatia ... Am terminat dreptul , acum sunt in primul an la mecanica . Am observat ca am o pasiune in legatura cu masinile . Am cautat un model de contract de voluntariat sau de practica pe net , dar nu am gasit nimic concret . Incerc sa fac un contract cu o firma srl (service auto) , dar am observat ca nu am posibilitatea de a face asemenea contract . Acele numite Laboratoare sunt considerate de itm obiectul de practica in univeristate . Rugamintea mea este sa ma sfatuiti ce sa fac in legatura cu aceasta problema . Trebuie sa existe o lege prin care sa ne lase sa facem practica cu un srl . Nu vreau sa fac probleme firmei . Rog un raspuns concret si daca se poate un model de contract .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:03, 7 Septembrie 2016
Legea nr. 258 din 19 iulie 2007 privind practica elevilor şi studenţilor prevede:
......
ART. 3
(1) Organizatoul de practică este unitatea sau instituţia de învăţământ preuniversitar, respectiv universitar, care desfăşoară activităţi instructiv-educative şi formative.
(2) Partenerul de practică este o societate comercială, o instituţie centrală ori locală sau orice altă persoană juridică ce desfăşoară o activitate în corelaţie cu specializările cuprinse în nomenclatorul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi care poate participa la procesul de instruire practică a studenţilor şi elevilor.

CAP. II Elemente organizatorice

ART. 4
(1) Practica elevilor şi studenţilor se organizează şi se desfăşoară pe baza unui contract-cadru de colaborare sau a unei convenţii, după caz, încheiată între organizator şi partenerul de practică.
(2) Unităţile şi instituţiile de învăţământ pot fi organizatoare de practică atât pentru elevii şi studenţii proprii, cât şi pentru cei care provin de la alte unităţi şi instituţii de învăţământ.
ART. 5
Activitatea de practică se poate desfăşura cu program săptămânal sau cumulat, la sfârşit de semestru sau de an de studii, în conformitate cu planul de învăţământ.
ART. 6
Practica se desfăşoară pe baza unei/unui programe analitice/portofoliu de practică, întocmită/întocmit de instituţia de învăţământ a practicantului.
....

Buna ziua

Sunt intr-o dilema in ceea ce priveste contractele cadru de practica.

Voi lua de la anul 5 studenti care sa efectueze stagiul de practica intr-o companie, si as vrea sa stiu modelul de contract si clauzele legale ptr a incheia un contract doar intre Angajator - si Student, fara remuneratie. Am tot cautat pe internet diverse contracte cadru, dar toate sunt incheiate si intre unutatile de invatamant, lucru care nu ma intereseaza.

Un contract de voluntariat ar merge, daca domeniul de activitate este IT?

Ce pot sa fac a.i. sa fie o practica neplatita dar legala in acelasi timp.
Multumesc anticipat!

@ lexapa

Intre partenerul de practica si student nu se poate incheia contracte fara remuneratie.
Contractele de voluntariat nu se pot incheia cu societati comerciale, potrivit Legii 78/2014.

In schimb, pe perioada de practică, partenerul de practică îl poate angaja pe practicant, conform legislaţiei în vigoare, pe baza unui contract de muncă pe durată determinată, prin negocierea remuneraţiei.(art21 din Legea 258/2007).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studenta facultate asistente medicala arcani arcani Buna ziua. Sunt în anul 3 facultatea de asistente de medicina Timișoara. Doresc sa-mi desfășor activitatea, când voi absolvi facultatea, intr-un cabinet ... (vezi toată discuția)
Internship firma it Amalgam Amalgam Buna ziua, In ce conditii se poate se pot accepta interni intr-o firma mica de IT? Am primit solicitari in acest sens si as vrea sa stiu ce formalitati ... (vezi toată discuția)
Practica in spital privat adriangruia adriangruia Buna ziua, ma confrunt cu o problema de cateva saptamani. Sunt student in anul I - trec in anul II la Kinetoterapie si as dori sa fac practica intr-un spital ... (vezi toată discuția)