avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Preot ortodox interzice ingroparea unei decedate adventiste in cimitirul ortodox


O bunică de vreo 81 de ani, nu are parte de liniște nici pe lumea cealaltă. Femeia a făcut greșeala ca, acum 2 ani, să treacă la adventiști.

Rudele, care sunt toate ortodoxe, i-au respectat dorința, însă nu s-au gândit că vor fi consecințe neașteptate.

Noul preot al satului [...] a reacționat violent după ce bătrâna a murit marți noapte, iar familia a cerut să o îngroape în cimitirul ortodox. Acesta se află pe raza comunei, dar nu ține de biserică.

“Ne-a spus aproape țipând că el nu o îngroapă pe bunica și că nu ne permite să sființim nici oasele rudelor aflate deja în mormântul familiei. Apoi, ne-a făcut plângere la poliție, fără niciun motiv, și i-a amenințat pe gropari că vor ajunge la Parchet, pentru profanare de mormânt. Așa ceva nu am crezut că vom trăi în mileniul III”, a declarat pentru max-media.ro nepoata decedatei [...]

[ link extern ]

Ce parere aveti? Si ce ar fi putut sau ar fi trebuit sa faca rudele femeii? Am vazut stirea la televizor, in plus fata de ce scrie aici au mai luat o declaratie de la o fata bisericeasca cu rang mai inalt care a spus ca asa scrie in Legea cimitirelor. Deocamdata nu mai scriu nimic; sunt foarte indignata, mi-am pierdut umorul asa ca mai astept.
u.b.i.k. a scris:

Or, aici discutam despre o situatie in care familia este obligata de un preot habotnic sa ingroape trupul unei femei in alt loc decat cel pe care femeia l-a achizitionat si l-a platit. Aici discutam, asadar, despre fapte care afecteaza viata si patriomoniul unor persoane, fapte savarsite din cauza unor idei religioase.



Discutam despre alegerile pe care le facem, cu buna-stiinta. Nu vreau sa continui polemica, sunt impotriva neasumarii faptelor noastre, fara sa conteze ce lasam in urma. Mie mi se pare clar: familia a fost impotriva convertirii la acea religie. Daca era altfel, nu tineau sa o inmormanteze in rit ortodox. Femeia a vrut asa, deci trebuia ingropata dupa noua religie.
Locul cumparat de ea, se transmite rudelor prin mostenire. Deci nu mai e locul ei, ci al urmasilor. Acestia trebuie sa hotarasca ce vor: ca ea sau ca ei.

:offtopic:

Sora lui Sergiu Nicolaescu a dat publicitatii testamentul acestuia. A testat toata averea nevestei, cu singura obligatie de a-l inmormanta crestineste.


Revenind, BOR are toate bubele de care ziceti, dar la ritualuri e la egalitate cu toate celelalte.
Administratia cimitirului si familia defunctei trebuie sa rezolve conflictul, nu bisericile.
La punctul 3, s a lamurit Maestre, preotul nu era competent, cimitirul apartine de CL., vina as gasi o la autoritatile locale care se ascund in spatele unui preot fie el si habotnic.....Doar se apropie alegerile si stim ce capital electoral urias detine Biserica..

La celelalte puncte as spune zice ca Iisus Hristos evreilor care doreau sa o omoare pe femeia desfranata : "Acela dintre voi care este fără de păcat să arunce primul cu piatra în ea"
Zau maestre, prea multa vehementa, sincer m ati uimit....
Oare detine cineva adevarul absolut? Intelept a fost Pilat din Pont cand a intrebat Ce este adevarul....
Pana unde poate merge toleranta?! Avem un exemplu dar din pacate de neatins de niciun om....pana la Iisus si de la Iisus incoace...

Doar se apropie alegerile si stim ce capital electoral urias detine Biserica..

discutam doar aparent offtopic pentru ca, de fapt, nu putem separa atitudinea preotului de atitudinea bisericii si de religie.
Unu. Chiar acum cateva zile discutam cu cineva si-i ziceam ca ar fi indicat ca macar unul dintre partide sau, in cel mai rau caz cativa candidati, sa aiba o pozitie clar laica si anticlericala cu un program politic care sa promoveze laicizarea invatamantului (orele de religie facultative sambata si duminica si in scoli platite de fiecare biserica in parte; icoanele si alte semne religioase expuse doar in biserica si in casele particulare, nu in institutii publice, ore de istoria religiilor in scoli, cu profesori de istorie sau de filozofie, in care elevii sa afle, in mod egal despre toate religiile lumii, ca despre un important si cu totul enigmatic fenomen cultural, etc.) As vrea sa vad atunci daca in fata unui astfel de program clar si precis nu vor fi destui romani care satui de predici, slujbe si parastase cu orice ocazie si de sfiintiri de retele si sisteme de operare nu vor vota cu cei care terminand cu ipocrizia religioasa vor zice: Gata! Pana aici! Doar intr-o astfel de situatie si dupa cateva campanii electorale in care sa fie promovate programe politice vizand de laicizarea Romaniei as vrea sa vad in mod real ce capital electoral are biserica.
Doi. De unde atata vehementa? De curand am stat de vorba cu un prieten a carui sotie e foarte bolnava. Disperarea i-a facut sa recurga atat la tratamente medicale cat si la un \"vindecator religios\". Acum o luna acesta le-a spus ca nu mai are nicio problema si ca s-a vindecat complet. Noroc ca era programata si la tomograf pentru ca altfel aparenta remisiune a bolii si credinta in vorba unui neghiob bigot putea sa o ucida. De unde atata vehementa? Religia ucide. Daca nu credeti asta ganditi-va ca fostul papa le-a spus africanilor la una din vizitele lui acolo ca e pacat sa foloseasca prezervative. Pe continetul cel mai bantuit de SIDA le spui oamenilor ca e pacat sa foloseasca prezervative. :O Cat de idiot trebui sa fii ca sa faci asta DACA nu esti religios? De unde atata vehementa? Despre legatura ideologica dintre Serafimul fascist din Pireu si preotul care refuza inhumarea n-ati scris nimic cu toate ca Iisus impunea ca astfel de madulare bolnave sa fie taiate din biserica. De ce sunt vehement? Mai am o lista luuunga cat toate posturile ridicate la puterea googol (adica unu urmat de 100 de zerouri) de fapte daunatoare societatii, de abuzuri impotriva copiilor, de lucruri daunatoare fizic si moral savarsite in numele unor idei religioase si ma intrebati de ce sunt vehement?

[ link extern ]
Cam asa cva astept eu din partea societatii romanesti vis-a-vis de religie
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Scuzati mă Maestre , dacă in secolul XXI nu înțelegem ca nu se poate apela numai la religie pt vindecare este trist si grav si denota altceva...... Este exact ce spuneam , ce povesteam despre acei oameni minunati care m au învățat ca religia nu se opune științei si ca toate sunt de la D zeu....inclusiv stiinta!
Sarlatani sunt mulți, fie ca sunt in Biserica sau nu.....Toți sunt oameni, toți gresesc, toți gresim, religia insa in portii moderate nu face rău , nu ne învață rău, orele de religie nu sunt obligatorii, nu am auzit ca un copil de alt cult creștin sau alta religie sa fie ținut obligatoriu si cu forța in clasa..... Fetele mele au in clasa si musulmani, si catolici si evrei, aceștia nu participa la ora de religie ortodoxa dacă nu vor , nu li se pun note, nu li se scade nota la purtare. Si credeți mă sunt toți prieteni.....nimeni nu persecuta pe nimeni!
Tot ce este exagerat nu este bun Maestre! Asta este părerea mea....nici vehementa exagerata nu e buna...
E o vorba din bătrâni sa faci ce zice popa , nu ce face popa! Acum ca un papa a spus așa, probabil dintr o proasta inspiratie pt ca Biserica este împotriva metodelor contraceptive a indemnat la așa ceva!
Moderatia in toate cred ca este soluția .....
Nu am răspuns cu preotul Serafim sau cu preotul care a refuzat inhumarea căci nici eu nici Dvs nu suntem cei care sa i judecam..părerea mea, v am răspuns mai subtil prin pilda femeii desfranate......insa sunteți prea supărat pe Biserica pe religie ......
Eu nu sunt suparata pe nimeni, nici pe religie, oricare ar fi ea, nici pe Liber cugetatori, ci încerc sa vietuiesc si sa înțeleg pe fiecare dintre cei cu care vin in contact.
Au fost momente in viața mea in care am întrebat de ce?! Am căutat un răspuns ....momente care mi au marcat existența , unul chiar foarte recent, am încercat sentimente contradictorii , apoi treptat mi am adus aminte ca atunci cand omul nu mai poate face nimic disperat ridica ochii spre cer si așteaptă ....ca vrem sau nu vrem suntem niște furnici, si nu suntem atât de puternici , suntem vulnerabili si divinitatea oricare ar fi ea este cea la care îndreptam privirea in vremuri de restriste .....
Mda, daca e sa vorbim de cimitire parohiale, in regulamentul cimitirelor parohiale si manastiresti scrie ca oita ratacita de turma isi pierde dreptul de concesiune daca a trecut la alta confesiune. In schimb, daca cultul la care a trecut nu are cimitir propriu si nici nu exista cimitir comunal oita noastra e ingropata tot in cimitirul ortodox (art. 39 si 40).
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2013
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Poate un catolic sa fie inmormantat intr-un cimitir ortodox ilieiri ilieiri cimitirul apartine consiliului local in aceste conditii poate fi inmormantata persoane indiferent de religia din care apartine (vezi toată discuția)
Adresa catre primarie sandel2410 sandel2410 Doamne ajuta! As dori sa ştiu cum sa întocmesc o adresa catre Primarie pentru a ne comunica situatia clara a unei proprietati agricole. Sunt preot intr-o ... (vezi toată discuția)