avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocarea donatiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocarea donatiei

Conform Art. 1031 NCC donatia intre soti poate fi revocata.

In cazul unu imobil, daca obiectul dinat este deja inscris in CF pe donatar se mai poate revoca?
Cum se face revocarea? Pur si simplu fara motiv?

In speta donatia este fara clauza.


Nu inteleg exact la ce s-a gandit leguitorul cand a formulat articolul 1031....cel mai scurt articol din 2663 articole din Cod. ;)
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
pop sorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:01, 18 Noiembrie 2013
Donatia între soți este revocabila fără a fi motivată si chiar dacă actul de donatie este intabulat in CF. Donatia se revoca prin vointa donatorului in justitie.
In justitie? Adica pe cale judecatoreasca? O opinie ar fi ca notarul comunica revocarea direct la CF unde se opereaza transferul. Poate fi adevarat?
Ultima modificare: Vineri, 15 Noiembrie 2013
pop sorin, utilizator
Donatia nu poate fi revocata la notar. Notarul insa ar putea face un alt act prin care sa ajungă bunul in patrimoniul donatorului ....
Joha a scris:

Donatia nu poate fi revocata la notar. Notarul insa ar putea face un alt act prin care sa ajungă bunul in patrimoniul donatorului ....


Instanţele sunt de altă părere (iar eu o îmbrăţişez):

C.A Bucureşti, Secţia a IV-a civilă, decizia nr. 1831 din 18 decembrie 1997

Potrivit art. 937 C. civ., donaţia între soţi este esenţialmente revocabilă, soţul donator putând să o revoce oricând, chiar şi după încetarea căsătoriei, ori după decesul soţului donatar, simpla manifestare de voinţă a donatorului producând, în mod valabil, revocarea donaţiei. Ea poate îmbrăca forma expresă sau tacită, ca şi în cazul testamentului, fiind la bunul plac al dispunătorului, până la încetarea lui din viaţă.
De aceea, acţiunea promovată nu putea fi admisă, neexistând nicio cauză legală de revocare, ale cărei condiţii de îndeplinire să poată fi analizate de către instanţă, ştiut fiind că instanţa nu poate hotărî în privinţa a ceea ce legiuitorul a dispus să fie lăsat la voia neîngrădită a persoanei (ad nutum).
În consecinţă, recursul a fost respins, iar instanţa a schimbat numai motivarea greşită în drept, constatând că hotărârea de respingere a cererii de revocare a donaţiei trebuie menţinută, cu precizarea că este inadmisibilă, şi nu tardivă ori prescrisă.


Chiar dacă soluţia are ca temei prevederile vechiului cod civil, nu văd de ce nu ar fi aplicabilă donaţiilor încheiate sub imperiul noului cod.

:bow:
Sigur, se poate face la notar, fiind un act unilateral al donatorului, pentru ce sa-l cheme in instanta pe cine? Pe donatar? Ca nu l-a lasat sa ajunga la notar, i-a pus piedica si-a cazut?
Cred ca nu ar exista un interes intr-o astfel de actiune, nu poti da pe cineva in judecata pentru un lucru pe care numai tu singur il poti face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actul de donatie intre soti se poate revoca? samba_underground samba_underground Suntem casatoriti de 15 ani si in urma casatoriei nu a rezultat nici un copil.Sotul si-a construit o casa inainte de casatorie si ulterior casatoriei am ... (vezi toată discuția)
O donatie se poate retrage dupa 10 ani adimarius adimarius am donat un apartament unei persoane , iar aceasta la pus gaj sau la vandut. pot sai revoc actul prin care iam donat apartamentul eu lam donat prin donatie ... (vezi toată discuția)
Poate fi revocată donația a jumătate din imobil făcută soțului? Vvvvvv00 Vvvvvv00 In luna Mai 2016 am fost anunțat telefonic de sotia mea care lucra in Italia ca menajera ca vrea sa bage divorț de mine din cauza ca a găsit o persoana ... (vezi toată discuția)