avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Ce motiv as putea invoca atunci cand urmaresc anularea unui act redactat de mine in ceea ce priveste demisia? Mentionez ca la momentul redactarii eram in decursul unui tratament dur, ce imi afectase comportamentul. Oare pot face obiectul unui viciu de consimtamant? Cum ar trebuie sa sune un asemenea motiv Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:17, 17 Noiembrie 2013
Viciile de consimtamant sunt imprejurari care afecteaza caracterul constient si liber al vointei de a face un act juridic. Sunt vicii de consimtamant: eroarea, dolul, violenta, leziunea.

Viciile de consimtamant sunt enumerate in art. 1206 Cod civil, articolele urmatoare tratand aceste vicii pe larg.

a) EROAREA. Asa cum se poate observa din continutul art. 1207-1211 Cod civil, poate fi de mai multe feluri: eroare esentiala, eroarea nescuzabila, eroarea asumata, eroarea de calcul, eroarea de comunicare sau de transmitere.

In functie de tipul erorii, actul care a fost incheiat poate fi anulat in tot sau in parte, aceste sanctiuni intervenind ca urmare a cererii partii ce s-a aflat in eroare.

b) DOLUL. Consimtamantul este viciat prin dol atunci cand partea s-a aflat intr-o eroare provocata de manoperele frauduloase ale celeilalte parti ori cand aceasta din urma a omis, in mod fraudulos, sa il informeze pe contractant asupra unor imprejurari pe care se cuvenea sa i le dezvaluie.

c) VIOLENTA. Exista violenta cand temerea insuflata este de asa natura incat partea amenintata putea sa creada, dupa imprejurari, ca, in lipsa consimtamantului sau, viata, persoana, onoarea sau bunurile sale ar fi expuse unui pericol grav si iminent.

Violenta poate atrage anularea contractului si atunci cand este indreptata impotriva unei persoane apropiate, precum sotul, sotia, ascendentii ori descendentii partii al carei consimtamant a fost viciat.

d) LEZIUNEA. Conform art. 1221 Cod civil, exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand de starea de nevoie, de lipsa de experient a ori de lipsa de cunostinte a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa ori a unei al te persoane o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii.

Leziunea poate exista si atunci cand minorul isi asum a o obligatie excesiva prin raportare la starea sa patrimoniala, la avantajele pe care le obtine din contract ori la ansamblul circumstantelor.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)
Vecin recalcitrant poate fi considerat viciu ascuns ? florinmantescu florinmantescu Buna seara, Am un apartament de vanzare. Dedesubt locuieste o vecina care sta prost cu nervii si face din cand in cand scandal tuturor vecinilor pentru ... (vezi toată discuția)
Exemplu de dol Adrian1428 Adrian1428 Am si eu nevoie de un exemplu de dol in incheierea unui contract de vanzare cumparare. (vezi toată discuția)