Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditionare medic de familie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditionare medic de familie

Sunt beneficiara a Legii 189/2000, medicul de familie conditioneaza eliberarea unei retete de o adeverinta fiscala de venituri de la ANAF. Cum nu ma pot deplasa, nu pot lau adeverinta, iar ANAF o elibereaza numai personal si cu valabilitate 90 de zile. Mentianaz ca fosta doctorita de familie, care a decedat, nu mi-a cerut niciodata aceasta adeverinta, de asemenea nici succesoarea acesteia, la care am renuntat pentru ca era departe de domiciliu meu.
Actuala doctorita o am din august si nu pot renunta la tratament pana se implinesc 6 luni pentru a apela la alt medic de familie.
Discutand cu o cunostinta, medic de familie in alta localitate, mi-a comunicat ca adeverinta nu este necesara deoarece: "persoanele asigurate beneficiare ale legilor speciale, indiferent de veniturile pe care le realizează, beneficiază de medicamente în tratamentul ambulatoriu conform prevederilor Legii nr. 95/2006 Art. 233, alin (2)."
Va rog sa-mi indicati unde pot apela pentru rezolvarea situatiei.
Cel mai recent răspuns: Cecilia_g , utilizator 09:48, 10 Martie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Adeverinta de la ANAF vi se cere pentru a face dovada ca nu realizati alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate de Legea nr. 189/2000.

Legea 95/2006, art. 213, alin. (1):

Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
c) persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-Legea 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, prin Legea nr. 51/1993 privind acordarea unor drepturi magistraţilor care au fost înlăturaţi din justiţie pentru considerente politice în perioada anilor 1945-1989, cu modificările ulterioare, prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 1 din Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi;
Doamna @adriana_c, intre timp legea s-a modificat, acum nimeni nu mai este scutit de plata asig. de sanatate.
Doamna @emilia0000 are dreptate, pe sit-ul CNAS se spune:

[ link extern ] -

\" Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii cu modificările şi completările ulterioare, precizează la Art. 233, alin (2) :

(2) Valoarea medicamentelor prevăzute la art. 232 alin. (1), ( n.n. medicamentele din listă), prescrise pentru tratamentul afecţiunilor persoanelor prevăzute în actele normative de la art. 213 alin. (1) lit. c) şi d), se suportă din fond, la nivelul preţului de referinţă, în condiţiile contractului-cadru.
Ordinul nr. 265/408/2010, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010, în vigoare până la 31.05.2011, Anexa 30, ART. 1, prevede :
(4) Prescripţiile medicale aferente medicamentelor fără contribuţie personală se eliberează în următoarele situaţii: ……….
c) pentru persoanele prevăzute în legile speciale, care beneficiază de gratuitate suportată din fond, în condiţiile legii, casele de asigurări de sănătate suportă:
- integral contravaloarea medicamentelor al căror preţ pe unitatea terapeutică este mai mic sau egal cu preţul de referinţă, corespunzătoare medicamentelor cuprinse în sublistele A şi B pentru forme farmaceutice asimilabile, cu respectarea prevederilor referitoare la prescrierea medicamentelor;
- integral contravaloarea medicamentelor cu preţul cel mai mic, corespunzătoare fiecărui DCI cuprinse în sublista C - secţiunea C1 pentru aceeaşi concentraţie şi formă farmaceutică, cu respectarea prevederilor referitoare la prescrierea medicamentelor.
Menţionăm că actele normative de la art. 213, alin. 1, lit. c) şi d) sunt : Decretul – Lege nr. 118/1990, Legea 51/1997, Legea 189/2000, Legea 44/1994, Legea 309/2002, Legea 341/2004 şi Legea 519/2002.
In concluzie, persoanele asigurate beneficiare ale legilor de mai sus, indiferent de veniturile pe care le realizează, beneficiază de medicamente în tratamentul ambulatoriu conform prevederilor de mai sus.\"

Este un abuz al medicului de familie, poate o forma mascata de solicitare de mita.
Ar fi bine sa trimiteti o adresa la Casa judeteana de asig. sanatate si la Colegiul medicilor din judet.
Numai bine.
Ultima modificare: Luni, 18 Noiembrie 2013
nichip, utilizator
Art. 213, alin. (1), pct. c) din Legea nr. 95/2006 este in vigoare.

Ordinul nr. 265/408/2010 prevede ca prescripţiile medicale aferente medicamentelor fără contribuţie personală se eliberează pentru persoanele prevăzute în legile speciale, care beneficiază de gratuitate suportată din fond, în condiţiile legii.
Conform art. 213, alin. (1), pct. c) din lege, persoanele prevazute in legile speciale beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, daca nu realizează alte venituri decât cele provenite din drepturile băneşti acordate de aceste legi.
Multumesc domnului nichip pentru raspuns. Din fericire pentru toti pacientii domnului doctor de familie, un alt pacient a facut sesizare si ca urmare a unui flagrat, domnul doctor si-a schimbat o perioada domiciliu.
Pacentii au fost preluati de o doamna doctor care nu are pretentii absurde.
Mai mult mi-a explicat ca anaful nici nu are dreptul sa elibereze acea adeverinta care medicul de familie caci ar incalca o lege de protectie a datelor personale. de anul trecut de contributi se ocupa anaful si-ti toti banii datorati.
Medicul de familie verifica pe loc prin net daca pacientul este asigurat sau nu, iar la validarea retetei apare automat clasificarea pacientului.
Doamna adriana_c ar trebui sa citeasca toata legea.
Nimeni nu traieste numai din indemnizatia aia mica din Legea nr. 189/2000, orice om are o pensie pentru care plateste contributie ca orice muritor de rand.
Urez multa sanatate la toata lumea.
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
emilia0000, utilizator

Alte discuții în legătură

Cass in cazul pensionarilor beneficiari ai legii nr. 189/2000 DanaAndrei DanaAndrei Pentru pensionarii care beneficiaza de prevederile legii 189/2000 exista vreo scutire/reducere la plata contributiei de sanatate de 5,5% ? (vezi toată discuția)
Interpretare text lege garleanu garleanu La art.213,paragraf c unde se prezinta persoanele care sunt asigurate fara plata de contributii se spune la finalul sau:daca nu realizeaza alte venituri decat ... (vezi toată discuția)
Unui beneficiar de pensie si de indemnizatie conform legii nr. 189/2000 i se retine cass? doinadavidescu doinadavidescu Buna seara, Mama mea este pensionara si beneficiara a legii 189/2000, de pe urma careia are cateva avantaje/scutiri importante printre care si statutul de ... (vezi toată discuția)