avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurare de sanatate handicap
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurare de sanatate handicap

Am fost cu sotia la medicul de familie si a refuzat sa-i mai elibereze reteta compensata 100% conform certificatului de handicap permanent, pe motiv ca a primit la cabinet Ordinul nr 581/08.09.2014 si spune ca persoanele care beneficiaza de alt venit pe langa handicap nu mai primesc retete compensate 100%. Mentionez ca sotia are pensie de invaliditate gr 3 minima garantata de 350 lei. Cum se interpreteaza acest ordin ? Ce trebuie sa faca sotia pentru a primi in continuare medicamente compensate 100% avand o boala cronica iar medicamentele sunt ff scumpe.
Cel mai recent răspuns: Lungu Constantin , utilizator 11:34, 9 Noiembrie 2014
Din pacate. legea asa prevede. Daca persoana cu handicap are si alte venituri (pensie) nu mai beneficiaza de gratuitate. Sotia se poate incadra la programul pentru pensionarii cu pensie sub 700 lei/lunar, prin care se acorda 90% reducere.

Legea nr. 95/2006:

ART. 213
(1) Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
... d) persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse, cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;....
(2) Sunt asigurate persoanele aflate in una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse, in conditiile prezentei legi:
... h) pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei; ...


NORME METODOLOGICE din 29 martie 2013 de aplicare in anul 2013 a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014

ANEXA 30 - MODUL DE PRESCRIERE, ELIBERARE ŞI DECONTARE a medicamentelor cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu

ART. 1
... (8) Prescripţiile medicale aferente medicamentelor fără contribuţie personală se eliberează în următoarele situaţii:
a) pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, gravide şi lehuze, tineri de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi, care beneficiază de gratuitate suportată din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, conform prevederilor titlului VIII "Asigurări sociale de sănătate" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
b) pentru bolile care beneficiază de gratuitate conform prevederilor legale în vigoare;
c) pentru persoanele prevăzute în legile speciale, care beneficiază de gratuitate suportată din fond, în condiţiile legii, casele de asigurări de sănătate suportă integral contravaloarea medicamentelor al căror preţ pe unitatea terapeutică este mai mic sau egal cu preţul de referinţă, corespunzătoare medicamentelor cuprinse în sublistele pentru care se calculează preţ de referinţă pentru forme farmaceutice asimilabile, cu respectarea prevederilor referitoare la prescrierea medicamentelor.
(9) Pentru a beneficia de medicamente conform art. 102 alin. (3) din Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 - 2014, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună, iar acesta va consemna în fişa medicală a pensionarului/în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.
D-na Ana -cer faceti o grava confuzie :
Legea nr. 95/2006 ART. 213 face referire la categorii de persoane care beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei:
... d)persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse,cu exceptia celor obtinute in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 519/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;....
Doamna este asigurata prin faptul ca este pensionara de invaliditate si fiindca are un venit mai mic de 740 lei nu plateste nici o contributie la sanatate,

Ordinul 581/08.09.2014 se refera la stabilirea documentelor justificative privind dobandirea calitatii de asigurat ce nu are nimic in comun cu gratuitate medicamentelor oferita persoanelor cu handicap prin lege.
D-le LUNGU daca nu reusiti sa convingeti medicul de familie ca Ordinul 581/08.09.2014 nu influenteaza cu nimic o reteta compensata 100%, atunci schimbati medicul de famile sau depuneti o sesizare la casa de sanatate de care apartine (contract) medicul de familie.
Va multumesc pentru raspuns. Am intrebat si alti medici de familie cum procedeaza in acest caz si am primit raspuns ca persoanele incadrate in grad de handicap beneficiaza de retete compensate 100% indiferent de venit. Am intrebat si la casa de sanatate la relatii cu publicul si au spus la fel ca persoanele incadrate in grad de handicap beneficiaza de retete compensate 100% indiferent de venit. Eu voi schimba medicul de familie, dar mai sunt si alti pacienti in aceasta situatie care nu beneficiaza de retete gratuite din cauza proastei interpretari a legii de catre acest medic de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie boala dritaS dritaS sunt pensionar boala cu o pensie de 394 ron iar la eliberarea unei retete compensate mi sa spus ca nu pot beneficia de compensare conf listei B cu pensie sub ... (vezi toată discuția)
Legislatie eliberare medicamente compensate elenamm elenamm Buna ziua! Am o situatie in familie pentru care incerc sa gasesc o solutie. Mama mea are o pensie de 560 ron /luna si beneficieaza de medicamente compensate ... (vezi toată discuția)
Reteta compensata/gratuita gravida salariata Alina07 Alina07 Buna seara, Sunt insarcinata si am trombofilie. Dr.Ginecolog mi-a dat scrisoare medicala pentru CLEXANE, Ursofalk, Fier (pt anemie), si antibiotic Zinnat pt ... (vezi toată discuția)