avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regim TVA vanzare teren
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regim TVA vanzare teren

1. Va rog sa-mi spuneti daca e corecta abordarea la urmatoarea problema: Un teren a fost cumparat de o persoana juridica de la o persoana fizica in 2007, avand destinatia curti constructii. Acum vreau sa-l vand la un pret mai mic decat cel din contabilitate. Aceasta are 2 implicatii:
- din punct de vedere al TVA-ului, se aplica TVA la valoarea de vanzare, indiferente daca vand terenul la o persoana fizica sau juridica;
- din punct de vedere al impozitului pe profit, ce se intampla cu diferenta dintre valoarea din contabilitate si cea de vanzare care este mai mica. Veniturile din vanzare sunt venituri impozabile, iar cheltuielile cu descarcarea gestiunii sunt deductibile integral? Diferenta, se considera nedeductibila, sau intreaga valoare cu descarcarea gestiunii este deductibila?
2. Acceasi problema cu un teren care are inscrisa in extrasul de carte funciara destinatia: intravilan arabil. In acest caz la vanzare nu se aplica TVA, deoarece este arabil, sau se aplica pentru ca este intravilan? In codul fiscal se vorbeste doar de teren construibil sau neconstruibil.
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 11:26, 18 Noiembrie 2013
Buna ziua,

Potrivit art. 141, alineatul 2, litera f, punctul 1 din CF teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;

Punctul(6) din Normele de aplicae ale art.141 alin. (2) lit. f) din CF, precizeaza ca, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu altă destinaţie, la momentul vânzării sale de către proprietar, rezultă din certificatul de urbanism.
Fata de cele de mai sus, consider ca pentru a determina regimul vanzarii din punct de vedere TVA al unui teren, va trebui sa obtineti certificatul de urbanism pentru terenul respectiv.
In cazul care din certificatul de urmbanism rezulta ca terenul este construibil, vanzarea se va face in regim de taxare, indiferent de calitatea persoanei care cumpara.
Daca vanzarea la un pret mai mic decat valoarea din contabilitate este justificata(scaderea pretului pe segmentul respectiv), considere ca diferenta reprezinta cheltuiala efectuata in scopul obtinerii de venituri impozabiel si este deci deductibila(pentru similitudine vedeti punctul 71^6 din Normele art.24 din CF).

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren sub pretul de achizitie NICORICI2007 NICORICI2007 Buna ziua, Am urmatoarea situatie: o societatea vrea sa vanda un teren altei societati cu o valoare mai mica decat valoarea contabila. Terenul a fost ... (vezi toată discuția)
Achitare tva cumparare teren agricol madalina1911 madalina1911 in cazul unei tranzactii de vanzare cumparare a unui teren agricol intre doua persoane juridice, se plateste tva sau nu? am aflat ca daca terenul nu este ... (vezi toată discuția)
Teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ? sorin1977 sorin1977 am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil ... (vezi toată discuția)