avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Capitalul social este un venit?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Capitalul social este un venit?

Buna seara ... am si eu o intrebare...e putin mai delicat...de exemplu... eu sunt administrator la o firma ( SRL ) si am un asociat. Eu detin 90% parti sociale iar el detine 10%. Capitalul social este 1 000 ron. El ma imprumuta cu o suma de bani ( 10 000 euro ) in baza unui contract de imprumut, pentru diverse plati. Dupa un timp, asociatul isi vrea banii inapoi. Pentru asta eu trebuie sa am un venit, ca altfel nu am de unde sa-i dau banii. ... venitul il pot obtine din vanzarea marfurilor si incasarea sumelor de la clienti. Apoi ii dau omului banii. Dar in cazul in care eu nu am un venit ce fac? Aduc bani de acasa? Eu banii aia i-am cheltuit pentru constituirea firmei. Si alta intrebare.... capitalul social este un venit?
Daca este un venit atunci este impozabil sau nu? Eu am mai citit pe ici pe colo... ca nu se plateste impozit la capitalul social dar sunt persoane care spun ca se plateste. Va rog lamuriti-ma si pe mine. Nu sunt eu administratorul, este doar un exemplu. Va rog. As dori sa stiu si pe plan juridic dar si contabiliceste cum se procedeaza.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 17:49, 7 Aprilie 2009
REVIN CU O PRECIZARE la ceea ce am spus pana acum reanalizand una din "nedumeririle dvs.:

"In cazul in care lichidez societatea, capitalul / majorarea devine impozabil? Cineva care este expert contabil mi-a spus asta. Cu imprumuturile de bani care s-au facut de catre asociat Pf catre firma am majorat capitalul. Asociatul vrea banii inapoi. Banii i-am folosit. ",

Acel expert contabil este cu adevarat: EXPERT CONTABIL, deoarece in Legea nr.571/2003 la art. 66 se prevede:
" (8) Venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare."
ADICA:
Ca urmare a lichidarii unei persoane juridice se considera a fi VENIT DIN INVESTITII , diferenta intre valoarea nominala a aportului la capitalul social si venitul (efectiv) rezultat din lichidarea societatii.
Cu alte cuvinte exista o "impunere" (indirecta) asupra aportului la capitalul social al unei persoane societati comerciale .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut intre pers fizice in vedere dezvoltare firma radulucian 22 radulucian 22 Buna seara! Am pe cineva care isi deschide o firma SRL, si vreau sa il ajut pt asta. ii fac un Contract de imprumut pe o suma intre noi ca PF. Vreau ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social sa mony mony O societate comerciala pe actiuni , vrea sa-si majoreze capitalul social prin atragere de capital de la o anumita persoana fizica ; cum se realizeaza concret ... (vezi toată discuția)
Inchid firma ce se intampla cu bunurile cumparate pe firma? AndreiF AndreiF Pe scurt nu mai am nevoie de SRL insa am cumparat in urma cu 6 luni o masina noua pe firma. Ce se intampla cu ea? Majoritatea banilor au venit insa din ... (vezi toată discuția)