avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 471 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contract civil prestari servicii sau PFA?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contract civil prestari servicii sau PFA?

Nu am avut carte de munca niciodata si am lucrat timp de 3 ani prin contract civil, iar acum mi s-a oferit posibilitatea de a lucra prin pfa, doar ca nu stiu cat este de rentabil pentru mine!?!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 11:52, 4 Aprilie 2009
Ca persoana fizica autorizata aveti posibilitatea ca angajat in nume propriu sa contribuiti la sistemul de asigurari sociale de stat. avind evident avataje pensie, asigurari de sanatate etc.
Da, dar asta inseamna ca venitul meu o sa se micsoreze considerabil, nu?
Inseamna ca va luati anumite obligatii, cum ar fi evidenta veniturilor (incasarilor) si cheltuielilor (platilor), depunerea declaratiei pe venit

Dar si de castigat, puteti deduce cota parte din factura de telefon, costul utilitatilor unde locuiti (la calculul impozitului pe venit). Cota parte variaza in funcitie de cat puteti dovedi ca utilizati parte a locuintei sau a convorbirilor telefonice in interesul obtinerii de venituri impozabile.
PFA-ul (reglementat acum de OUG nr.44/2008) implica ,in principiu aceleasi obligatii ca si o sicetate comerciala ( in fapt devenind conform Codului comercial si Codului fiscal un comerciant care desfasoara ectivitati indpeendente.
IMPOZIT PE VENIT
Obligatiile declarative privind impozitul pe venit sunt reglementate de Legea nr.571/2003 - Codul fiscal, Normele de aplicare ale acestuia si de diverese reglementari in materie ale Ministerului finantelor, intrati de asemenea ( din acest punct de vedere) si sub incidenta OG nr.92/2003 Codul de procedura fiscala.
CONTRIBUTII
obligatorii: Contributia la fondul de sanatate FNUASS ( Legea nr.95/2006)
neobligatorii: Contributia la CAS si la somaj
DECLRATATII:
inregistrare activitate la Administratia financiara;
CASA de sanatate;
contract cu casa de pensii (optional)
EVIDENTA CONTABILA
in partida simpla OMF nr.1040/2004
NOTA:
Infiintarea unui PFA, griji privind declararea, impozitelor (pe venit, TVA, etc.), depunerea declaratiilor, tinerea evidentei contabile,

SALARIAT - nu ai nici o grija , dar si veniturile sunt mai mici si esti angajat la stat sau la un patron.

DIN PUNCTUL DE VEDERE AL EFICIENTEI ( renteaza sau nu)
a) daca aveti un venit mare (salariu mare) la PFA CAS-ul il puteti plati la nivelul contractului cu CASA de PENSII pe cand la saliu il platiti la valoarea bruta a acestuia ( dvs. si angajatorul fiecare cu partea lui)...

Din punctul meu de vedere daca angajatorul va da un salariu net pe care l'ati obtine in aceeasi marime (valoare neta) si ca PFA ramaneti salariat deoarece PFA inseamna griji in plus (DECLARATII, contabulitate, controale, etc.)
Precizare : persoana care nu este salariata dar obtine venituri din conventii/contracte civile, poate incheia (facultativ) contracte cu CASA de PENSII pentru a contribui la fondul de pensii. (Legea nr.19/2000), inclusiv persoanele care obtin venituri din activitati independente ( PFA-le si profesiile liberale) ele sunt obligate numai la contributia pentru FNUASS (sanatate) - Legea nr.95/2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt taxele si impozitele de plata? ema.1 ema.1 Sunt pfi si as dori sa aflu care imi sunt obligatiile fata de stat( ce impozite si taxe sunt obligata sa platesc,contributia la sanatate , la fond social de ... (vezi toată discuția)
Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Pfa - contributii obligatorii atepelus atepelus Ce contributii sunt obligatorii?-sanatate/somaj/pensie/etc Multumesc! (vezi toată discuția)