avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Managerul de transport poate avea si atributii de SSM ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Managerul de transport poate avea si atributii de SSM si PSI?

Buna ziua,

O firma are un singur salariat cu 2 ore pe zi in functia de manager transport. Poate acesta (salariatul) sa aiba si atributii de ssm si psi in conditiile in care are cursurile de 40 de ore? Pe viitor se doreste angajarea a 2-3 soferi pentru camioane.
ii trebuie un alt contract de munca? sau este suficient sa fie adaugate aceste sarcini la fisa postului?
Multumesc mult pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: claudiola , utilizator 17:31, 18 Noiembrie 2013
Normele metodologice de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.20 al.(1) Desemnarea nominală a lucrătorului/lucrătorilor pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie se face prin decizie scrisă a angajatorului.
al.(2) Angajatorul va desemna lucrătorul numai din rândul lucrătorilor cu care are încheiat contract individual de muncă cu normă întreagă.
(3) Angajatorul va consemna în fişa postului activităţile de prevenire şi protecţie pe care lucrătorul desemnat are capacitatea, timpul necesar şi mijloacele adecvate să le efectueze.
-art.21 Pentru a putea să desfăşoare activităţile de prevenire şi protecţie, lucrătorul desemnat trebuie să îndeplinească cel puţin cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, potrivit prevederilor art. 49.
-art.49 al.(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b)
Dupa cum se observa lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie trebuie angajat cu contract individual de munca cu norma intreaga si sa aiba curs absolvit cu diploma, in domeniul ssm de 80 de ore.
In primul rand contractul individual de munca al lucratorului desemnat cu desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie, tr sa fie cu norma intreaga nu cu timp partial

ART. 20 din NM aplicare Legea 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.

In al doilea rand programul de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de 40 de ore nu confera lucratorului desemnat SSM nivelul de pregatire necesar adica nivel mediu de pregatire care necesita curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 80 de ore.

ART. 49) din NM aplicare Legea 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.

Legea 319/2006 nu precizeaza in cazul lucratorului desemnat care sunt activitatile complementare care pot fi indeplinite simultan cu desfasurarea activitatilor de prevenire si protectie, deci poate indeplini si atributii de manager transport.

Art. 8. (6) Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.
multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii legale de prestare servicii ssm popage popage Buna ziua! Care sunt conditiile legale de prestare servicii ssm, pentru o persoana desemnata ca lucrator cu atributii in domeniu, la nivelul unei institutii ... (vezi toată discuția)
Cine poate completa fisele ssm? kra kra Care este articolul din Lege care precizeaza ca fisele de SSM trebuie completate de catre persoanele cu calificare in domeniu? Stiu ca era un articol care ... (vezi toată discuția)