avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... APA PLATITA SI TRECUTA IN PLUS PE TABELUL CARE VINE DE ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

APA PLATITA SI TRECUTA IN PLUS PE TABELUL CARE VINE DE LA ASOCIATIE

Buna ziua ,
De cativa ani mi se trece la consumul de apa pe lista care vine de la asociatie 2 sau 3 metri cubi de apa in plus pe motiv ca sunt pierderi care survin de la locatari . Deci problema este diferenta dintre apometrul care este pus la parter de cei de la APASERV si apometrele tuturor locatarilor de pe casa scarii . Mentionez ca sunt 2 sau 3 locatari care nu dau drumul la usa pentru a li se citi apometrele si invoca diferite motive ( nu sunt acasa , vin tarziu de la serviciu , nu dau drumul la usa ....)
Seful de scara nu a venit niciodata sa intre in casa la oameni si sa verifice personal acele apometre .
Va rog sa ma indrumati catre persoanele responsabile de aceasta problema ca sa stiu cum pot face mai departe . Platesc apa in plus si nu este corect .
Multumesc !:
Cel mai recent răspuns: alexandrasmyrnaios , utilizator 10:12, 19 Noiembrie 2013
In toate blocurile exista o diferenta de apa intre contorul de bransament si suma consumurilor declarate de locatari.
Numai daca va ganditi ca fiecare declara apa cand vrea intr-o perioada de cateva zile, dar contorul de jos se citeste la o anumita data. Intre timp sau inainte de aceasta citire, atunci cand fiecare isi citeste consumul exista un consum de apa neluat in calcul pe liste la consumul individual.
Apoi apometrele mai trebuie si verificate metrologic. In timp ele se decalibreaza si nu mai inregistreaza corect consumul, fara sa mai vorbim ca cele care sunt in locuinte au clasa de precizie inferioara celui de bransament.

Cei care nu deschid usa si nu li se poate citi indexul timp de 3 luni pot fi considerati necontorizati si imparti diferenta ramasa la pausal.

Faceti o sesizare scrisa presedintelui asociatiei si cereti sa se faca o verificare in apartamente, iar cei care nu deschid usa sa fie pusi "la pausal". Sa vedeti cum vor deschide usa ulterior si cum isi vor gasi timp.... Oferiti-va si dv. sa faceti parte din comisia de verificare.

Dar in principiu nu puteti avea pretentia sa nu platiti nicio diferenta de apa pentru ca sunt cauze multiple pentru care acestea exista independent de vointa cuiva.
Platiti apa in plus si nu sunteti singurul, nu exista asociatie care sa fie fix apa facturata si cu apa citita, asta pentru ca exista o mare diferenta intre clasa de precizie intre apometre.
La rezervorul toaletei o garnitura neetansa la rezervorul WC poate determina chiar si o pierdere de 20 l/ora. Contorul de clasa B din apartament nu-l inregistreaza (deoarece porneste de la 30 l/ora), dar contorul general de clasa C (cu un debit de pornire de 15 l/ora) va inregistra intr-o luna urmatorul consum: 20 l/ora x 24 ore/zi x 30 zile/luna = 14,4 m3/luna", ne-a declarat ing. Ilie Vlaicu, managerul Aquatim.
Apometre de calitate indoielnica "Apometrele de bransament au clasa de exactitate C, de precizie inalta, iar apometrele de apartament sunt, de regula, de clasa A sau B, mai accesibile ca pret, dar de exactitate mai mica. Contorul de clasa A este conceput si garantat de catre constructor pentru a "porni" inregistrarea de la un debit de 60l/ora, cel de clasa B de la 30 l/ora, in timp ce contorul de clasa C, are un debit de pornire la 15 l/ora.

Este posibil sa aveti si vecini care fura, dar aceasta problema trebuie rezolvata de cei din comitet, pot face o comisie care sa verifice in fiecare apartament daca sunt sigilate apometrele, daca nu este masina de spalat legata inainte de apometru, daca nu picura in WC, sau daca bateriile se inchid bine.
Iar cei care "se dau loviti" si nu vor sa deschida trebuie stabilit cu ei o zi in care sa fie acasa, iar daca nu vor ii treceti la "pausal".
Legea 230/2007 Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.


Ultima modificare: Marți, 19 Noiembrie 2013
ContSters241232, utilizator
Trebuie sa cunoasteti ca aparatele de contorizat consum utilitati detin anumite grade de precizie,incadrate in categ A,B,C
Cele din apartament sunt de precizie mai slaba,astfel incat nu au calitatea si capacitatea tehnica de a inregistra toate consumurile
Este o diferenta semnificativa intre inregistrarea consumului unei utilizari normale de presiune a apei si inregistrarea in cazul nefunctionarii in limitele legale ale bateriilor de amestec sau a sistemului de inchidere de la rezervorul WC- consumuri pe care apometrul instalat in apartament nu il poate inregistra,dar apometrul de la bransamentul general care are clasa de precizie mai mare-inregistreaza orice consum
Parcurgeti in "Documente utile " topicul care priveste consumul inregistrat de apometru in vazul nefunctionarii sistemului de inchidere de la rezervorul WC
Avand in vedere diferenta de clasa metrologica=precizia aparatului de contorizat consum apa,eventual instalarea diferita a aparatelor de contorizat individual,in majoritatea asociatiilor de proprietari exista supliment consum intre factura si total index comunicat de catre proprietari
Pentru clarificarea suplimentului de consum apa, este necesar ca presedintele de asociatie sa dispuna verificarea tuturor consumatorilor,sa verifice corecta instalare si functionare a aparatelor individuale de contorizat,verificarea existentei PV verificare metrologica aparate
Va multumesc pentru raspunsuri dar eu am uitat sa va spun ca la un bloc de 18 apartamente cu un numar de 26 de persoane sunt pierderi la apa de 52 metri cubi . Deci e clar ca cineva ori fura apa , ori declara mai putin . Dar presedintele de la asociatie ce face ? Daca vede ca acele persoane care nu dau drumul la usa, si dau telefon la asociatie lunar si declara prin telefon 1 metru cub de apa inseamna ca domnul presedinte degeaba isi incaseaza salariul. Ar trebui sa vina cu sectoristul si impreuna cu acesta sa faca in asa fel incat sa intre in casa lor si sa le verifice contuarul . Dar ce sa facem asa-i in Romania , fiecare fura cat de mult poate , de la cine poate caci cei ce sunt in functii cheie nu se deranjeaza sa verifice . De ce sa verifice cand li se dau telefoane si li se aduce informatia la nas .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotie legala alina_25 alina_25 Cum poti fi furat legal. Pe scurt apometrele de apa rece si calda trebuier verificat contra cost odata la 5 ani (verificare metrologica ) aceasta ... (vezi toată discuția)
Consumul de apa pe scara lili77 lili77 Buna ziua .sunt pr\prietarul unui apartament si am apometru .administratorul imparte cei 90 m de apa inregistrati in plus la toti proprietarii ,fara a se ... (vezi toată discuția)
Cum oblig locatarii blocului sa isi scoata apometrele pe scara? AdiMH AdiMH Ies diferente foarte mari la consumul pe scara cu ce declara locatarii, sunt acuzata ca am consum prea mic si ca fur apa. eu sunt de acord sa scot apometrele ... (vezi toată discuția)