avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Apel sau recurs?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Apel sau recurs?

Buna seara,

In cadrul unui proces inceput pe vechea lege ( C.pr. civ. 1865 ) in august 2012, au mai intrat si alte parti prin martie 2013.
S-a formulat o cerere reconventionala de una dintre partile care au fost chemate in judecata si o actiune in simulatie pe cale interventiei de o persoana care nu a fost chemata in judecata de nimeni.

Intrebarea care se ridica este aceea ca daca pentru unele din parti procesul va fi de apel, iar pentru alte parti de recurs ce se va intampla, instanta va aplica regulile de la apel la o parte si regulile de la recurs pentru alta parte?

Este vorba de valoarea obiectului litigiului pentru intervenient si daca pentru cel cu cererea reconventionala ar fi apel, pentru intervenient ar fi recurs.

Pe de alta parte, procesul a ajuns in urma unei disjungeri dintr-un alt dosar suspendat si instanta, de fapt nu trebuia sa judece cererea reconventionala in dosarul disjuns deoarece nu era investita sa o judece, dar calea de atac ar fi apelul si nu recursul.

Instanta a fost investita in celalalt proces si in urma disjungerii conform hotararii pronuntata rezulta ca s-a facut disjungerea doar pentru actiunea in simulatie, nu si pentru procesul de partaj

Cu toate acestea, s-a respins si cererea reconventioanala in noul dosar format dupa disjungere.

In acest caz, daca instanta ar respinge apelul pentru partea cu partajul, cel cu actiunea in simulatia nu ar mai avea deschisa calea recursului.

Daca se admite apelul celui cu partajul, lucrurile se pot simplifica daca se trimite cauza spre rejudecare la prima instanta insa daca va retine cauza spre rejudecare va exista si apel si recurs in acelasi proces fiecare avand dreptul la propria sa cale de atac conform legii.

Ideea este ca daca nu se admite apelul celui cu partajul in conditiile in care instanta de apel ar considera ca s-a judecat si partajul ( ceea ce in opinia mea nu s-a intamplat desi s-a respins cererea reconventioanala a celui cu partajul) doar cel cu partajul ar mai avea dreptul la recurs.
Cel cu actiunea in simulatie nu va mai avea dreptul la recurs deoarece in instanta de apel se va judeca de fapt si de drept recursul sau.

Ce parere aveti?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Noiembrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:49, 20 Noiembrie 2013
Cererea principala este cea care decide din punctul meu de vedere, ptr ca atat vechiul cod dar si noul cod merg pe acelasi rationament.
Domnule Lascoschi, eu am una singură părere. Fermă.

Aţi expus toată chestiunea atît de dezlînat încît nici răbdarea de a o citi nu o mai am, darămite răbdarea de a expune un punct de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces inceput pe vechea lege in calitate de parat si schimbarea calitatii in parat-reclamant prin formularea cererii reconventionale CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In opinia mea, o persoana care este chemata in calitate parat pe vechea lege (C.pr. civ. din 1865 ) si depune cerere reconventionala peste termenul prevazut de ... (vezi toată discuția)
Cerere de interventie ni_leta ni_leta Buna seara Am o nedumerire. - paratul , ( la fond) formuleaza cerere reconventionala, dupa care renunta la ea si o califica in cerere de interventie in ... (vezi toată discuția)
Disjungere viodon2000 viodon2000 Buna ziua. Inainte de depunerea concluziilor scrise judecatoarea a spus ca ar fi mai bine sa dispuna disjungerea cererii principale de cererea reconventionala ... (vezi toată discuția)