avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Reprezentant fiscal pers. juridica din UE - vs. sediu ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Reprezentant fiscal pers. juridica din UE - vs. sediu permanent

Buna ziua,
Asociatul nostru, persoana juridica straina cu sediul in Germania, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania. S-a luat decizia inregistrarii prin reprezentant fiscal, nu in mod direct.
Am auzit multe opinii pe aceasta tema, inclusiv cea potrivit careia finantele considera ca aceasta operatiune (de inregistrare in scopuri de Tva in Romania prin reprezentant fiscal ) inseamna de fapt stabilirea unui sediu in Romania de catre persoana juridica germana, cu toate obligatiile care decurg de aici. Mentionez ca asociatul german ar urma sa desfasoare in Romania numai activitati care intra in sfera de aplicare a TVA.
In ce situatii ar putea sa apara aceasta recalificare din partea celor de la finante? Care mai este atunci ratiunea prin care legea da posibilitatea inregistrarii prin reprezentant fiscal? V-ati intlanit cu astfel de situatii? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CONTABIUM , Contabil 11:31, 21 Noiembrie 2013
Buna ziua,

Nu exista o legatura directa intre desemnarea unui reprezentant fiscal sau a inregistrarii deirecte in scopuri de TVA si faptul ca activitatea desfasurata in Romania de catre un nerezidnt da nastere unui sediu permanent.
Spre exemplu in cazul in care o companie isi desemneaza un reprezentant fiscal in Romania, iar activitatea este desfasurata in cadrul unui santier, aceasta nu genereaza un sediu permanent decat daca se deruleaza pe o perioada mai mare de 6 luni(sau dupa perioada prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri dintre ROmania si statul nerezidentului).

Pentru ca este foarte dificil sa primiti un raspuns concret datorita complexitatii situatiilor in cae va puteti regasi, va recomad sa cititi cu atentie prevederile art.8 din CF, pentru a vedea in ce masura activitatea derulata de societatea din Germania poate genera un sediu permanent. Cititi de asemenea si Conventia dintre Romania si Germania pentru edificare.

Numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit nerezident alexandru08 alexandru08 Buna ziua! Am primit o factura de la un nerezident din Suedia. Nerezidentul mi-a prestat servicii de natura consultantelor. Aplic stopajul la sursa tinand ... (vezi toată discuția)
Fiscalitate comert online usa - srl in romania rolandcostea rolandcostea Buna ziua, As dori o consultanta financiara in ceea ce priveste derularea unui business de comert online pe site-ul amazon.com avand un SRL inregistrat in ... (vezi toată discuția)
Consultanta si emitere factura fifi58 fifi58 Firma din Austria presteaza serv de consultanta si managment in Ro Beneficiar firma platitor de tva inreg in Romania .Consultanta are loc pe teritoriul ... (vezi toată discuția)