avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preluare datorii Enel la cumpararea unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preluare datorii Enel la cumpararea unui imobil

Buna seara,

Intentionez sa cumpar o casa. Cel care o vinde a primit o notificare de la enel conform careia trebuie sa plateasca o suma de X lei reprezentand contravaloarea energiei consumate de la imobilul ... racordat la distributia de energie electrica, in lipsa unui contract de furnizare a energiei electrice. Daca eu cumpar acest imobil sunt obligat sa platesc aceasta datorie?
Nu sunteti obligat, intrucat nu aveti un raport juridic contractual cu Enel-ul. Vanzatorul are o asemenea obligatie, dar din cate spuneti acesta a sustras energia electrica, neavand contract, astfel ca este vorba despre o infractiune continua, cu implicatiile legale pentru vanzator.
Este posibil ca Enel-ul sa refusz initial sa incheie un contract cu dvs, motivand ca"la adresa respective mai fugureaza un contract care are debit neachitat". Acestia practica asemenea abordari si, de regula, castiga intrucat cumparatorul dorind sa intre in posesia casei respective, achita el sumele restante ale vanzatorului. Ar fi bine sa mentionati in contract si faptul ca debitele restante la data incheierii contractului il privesc exclusiv pe vanzator, sens in care, in eventualitatea achitarii unor asemenea creante restante ale acestuia, sa va indreptati pentru recuperarea lor impotriva vanzatorului. Mai sigur ar fi sa ii dati un acont pentru cumparare si sa il obligati sa aduca adeverinte de la furnizorii de utilitati ca nu are datorii fata de acestia (apa-canal, lumina, gaze, asociatie).
1. Tin sa mentionez faptul ca vanzatorul are in proprietate aceasta casa cu o bucata de teren, intabulata si inca un teren intabulat. El imi vinde casa cu bucatica de teren. Eu daca cumpar aceasta casa imi revin mie datoriile de la Enel sau el ramane cu datoriile si eu risc sa raman fara lumina pana cand suma restanta este platita? In cazul in care Enel il da in judecata pentru debitele restante imi pot executa casa pentru ca eu sunt proprietar pe imobilul respectiv unde s-a consumat sau se vor indrepta catre veniturile lui, terenul in posesie?
2. Vanzatorul doreste sa plateasca esalonat in fiecare luna o suma fixa pana la stingerea datoriei catre Enel. Se poate cumva sa se introduca in contractul de vanzare-cumparare o clauza prin care eu sa ii platesc un avans si diferenta pana la pretul de vanzare (in cuantumul datoriei pe care o are la enel) sub forma unor rate, iar plata sa o fac doar in urma unei chitante lunare care sa imi dovedeasca ca a platit acei bani? Multumesc frumos!
Fiecare cu obligatiile lui. Daca doriti sa-i preluati datoriile catre Enel, atunci va devein problema dvs. dupa semnarea contractului.
buna seara, intetionez sa cumpar o casa si are datorie la enel, se pote redeschide un nou contract pe numele meu fara sa achit accea datorie de la propietaru respectiv.
Cel mai probabil, furnizorul de utilitati va refuza incheierea unui nou contract pana la achitarea integrala a datoriilor.
De altfel, in cazul in care la momentul vanzarii, vanzatorul nu prezinta o adeverinta care sa ateste achitarea la zi a tuturor debitelor, are incidenta art 33, al. 2, lit. B din Legea 196/2018:
" în cazul existenței unor datorii către asociația de proprietari sau către furnizorii de utilități publice în cazul facturării individuale a serviciilor, notarul public va autentifica actul de înstrăinare dacă dobânditorul acceptă expres că va prelua în întregime toate debitele înstrăinătorului către asociația de proprietari, precum și toate debitele către toți furnizorii de utilități publice."

Alte discuții în legătură

Recuperare restante intretinere de la fost proprietar mariacoman mariacoman doresc un sfat. am cumparat o garsoniera. de la data precontractului pana la data semnarii contractului definitiv au trecut 2 luni din motive juridice. la ... (vezi toată discuția)
Fostul proprietar mai are de plata la intretinere odaniell odaniell Buna seara, Am si eu urmatoarea problema ,am cumparat un apartament iar fostul proprietar mai are de platit intretinerea pe luna octombrie ,bani pe care nu ... (vezi toată discuția)
Vânzare apartament cu datorii la întreținere Cristian2020 Cristian2020 Bună dimineața. Tocmai ce urmează sa vând un apartament cu datorie la întreținere de aproximativ 800ron. Pot vinde dacă se trece în contractul de ... (vezi toată discuția)