buna ziua am si eu o nedumerire mama mea are 59 de ani si 20 de ani in cartea de munca am inteles ca se poate sa isi plateasca retroactiv anii lipsa pana la 30 de ani ma poate ajuta cineva cu sfat.? multumesc anticipat
deci in principiu nu poate iesi la pensie decat in 7 ani jumatate chiar daca are limita de varsta? sau daca se face respectivul contract cu plata anticipata pe 7 ani poate sa iasa chiar din acest an , ? voi reveni cu mai multe amanunte deoarece am inteles ca avut totusi cativa ani in conditii grele de munca respectiv turnatorie deci probabil se schimba datele problemei.... oricum astept raspuns la primele intrebari .. ma multumesc mult imi sunteti de mare ajutor...
Contractul de asigurare sociala incheiat pentru un an nu poate produce, in privinta stagiului de cotizare, efectul adaugarii a sapte ani la stagiu.
Ca sa fiu mai clara, un contract de asigurare sociala incheiat pentru un an adauga la vechimea in munca tot un an. Daca il incheiati pentru o suma mai mare, efectul nu va fi majorarea stagiului ci majorarea cuantumului pensiei.
Eu v-am sugerat sa-l incheiati doar pentru un an intrucat urmeaza sa se modifice legislatia.
In schimb, perioada lucrata in grupe de munca este o veste buna!
Pentru fiecare an lucrat in grupa I de munca se adauga la stagiu 6 luni iar pentru fiecare an lucrat in grupa II de munca se adauga la stagiu 3 luni. Prin adaugare se intelege adunare efectiva.
as mai avea o intrebare.... mama este vaduva nu ar trebui sa beneficieze de pensie de vaduva? la moartea tatalui a primit pensie de vaduva numai pe o perioada de 6 luni....
Presupun ca va referiti la pensia de urmas la care au dreptul copiii si sotul supravietuitor.
Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii conform art. 67 si art. 68 din Legea nr. 19/2000, respectiv:
-daca a implinit varsta standard de pensionare si durata casatoriei a fost mai mare de 10 ani;
-indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin 1 an;
-indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale sau tuberculozei si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 67 si la art. 68 beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de o patrime din salariul mediu brut pe economie.