avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Mediere - inca o invitatie dupa semnarea procesului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Mediere - inca o invitatie dupa semnarea procesului verbal de informare

Buna seara!
1.daca in urma sedintei de mediere,am semnat procesul verbal ref la faptul ca am luat cunostinta de mediere,fara a ajunge la o intelegere cu partea care a solicitat medierea ,am primit invitatie pentru a participa iara la mediere.
-intre data invitatiei si data fixata sunt doar 5 zile desi legea prevede 15 zile
-efectiv ma simt hartuita cu tel si invitatiile de catre mediator pentru a semna contractul de mediere
-ce rost are sa semnez atat timp cat nu am ajuns la o intelegere?
2. conf codului civil care este articolul care favorizeaza sau ajuta partea vatamata-bolnava care s-a imbolnavit in timpul casniciei apoi singura se lupta pentru a supravietui cu tratamente interventii chirurgicale intr-o boala incurabila?
Va rog astept indrumari pentru punctul 2-poate nu am dat mai multe detalii daca este nevoie revin...
Sunteti invitata la sedinta de informarea asupra avantajelor medierii, obligatorie in faza premergatoare a oricarui proces. Indiferent daca va veti prezenta sau nu , reclamantul va intenta un proces impotriva dvs . iar dvs. aveti posibilitatea sa va aparati depunand o intampinare si cerere reconventionala in care solicitati pensie de la recl,. daca puteti face dovada ca va aflati in nevoie potrivit dispoz.. art. 389 din Noul Cod civil.
Despre avantaje a mai fost informata..
Nu sunteti obligata sa ajungeti la un acord, nu va intelegeti, va judecati. Poate daca v-a mai invitat o data, o fi venit sotul cu alte propuneri, nu ar fi rau sa va duceti.
In ce priveste pensia, ar fi art 389 din noul cod civil :


Obligatia de intretinere Art. 389
(1) Prin desfacerea casatoriei, obligatia de intretinere intre soti inceteaza.
(2) Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. El are drept la intretinere si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de un an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.
(3) Intretinerea datorata potrivit dispozitiilor alin. (2) se stabileste pana la o patrime din venitul net al celui obligat la plata ei, in raport cu mijloacele sale si cu starea de nevoie a creditorului. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net al celui obligat la plata.
(4) Cand divortul este pronuntat din culpa exclusiva a unuia dintre soti, acesta nu beneficiaza de prevederile alin. (2) si (3) decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.
(5) In afara altor cazuri prevazute de lege, obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea celui indreptatit.


Va redau si urmatoarele articole, poate le luati si pe astea in calcul daca pt pensie nu va incadrati
IV. Prestatia compensatorie

Conditiile prestatiei compensatorii Art. 390
(1) In cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.
(2) Prestatia compensatorie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani.
(3) Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere, in conditiile art. 389.

Stabilirea prestatiei compensatorii Art. 391
(1) Prestatia compensatorie nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei.
(2) La stabilirea prestatiei compensatorii se tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri si altele asemenea.

Forma prestatiei compensatorii Art. 392
(1) Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului asupra unor bunuri mobile sau imobile care apartin debitorului.
(2) Renta poate fi stabilita intr-o cota procentuala din venitul debitorului sau intr-o suma de bani determinata.
(3) Renta si uzufructul se pot constitui pe toata durata vietii celui care solicita prestatia compensatorie sau pentru o perioada mai scurta, care se stabileste prin hotararea de divort.
nu semnati si spuneti-i ca daca mai insista ii faceti reclamatie la Corpul Mediatorilor.doar informarea este obligatorie iar informare se poate face si de avocat sau judector. nu mai spun ca daca ajungeti la intelegre in timpul procesului puteti face o tranzactie direct prin avocatii dvs, acordul de mediere neavnd alta valoare juridica decat ca tranzactie intre parti.

in ce priveste a 2-a problema, puteti primi despagubiri doar daca divortati din vina exclusiva a sotului si reusiti sa probati legatura directa de cauzalitate intre boala si actiunile sorului . este foarte greu ,deoarece la expertiza IML care se va administra ma indoiesc ca nu se vor gasi si alte cauze ( predispozitie gentica, istoricul medical)
Pt a cere pensie de intretinere nu trebuie sa dovediti ca v-ati imbolnavit din pricina lui
Eu nu inteleg cu medierea, ce anume acte ati primit?
La prima intalnire nu ajungeti la un acord, totusi, daca sunteti bolnava, aveti nevoie de stat prin instante? Ca dupa mine v-ar avantaja un acord... cu atat mai mult cu cat altycineva initiaza si plateste... care ar fi logica sa nu profitati?

Poate ati fost chemata initial doar la informare si, in urma informarii comune, domnul s-o fi hotarat la mediere, caz in care vi s-a trimis o alta invitatie. Doriti la o alta data si ora, puteti comunica acest lucru. Legal, termenul MAXIM e de 15 zile, ceea ce inseamna ca cele 5 zile sunt corect stabilite.

Lucrurile la mediator merg asa:
1. informare, semnare PV informare
2. decizie mediere, invitatie
3. semnare contract mediere
4. abia acum incepe medierea
5. acord sau dezacord

Dv. sunteti la punctul 2 abia, ca sa puteti ajunge la punctul 4 trebuie sa treceti prin punctul 3, asa incat, personal, nu vad nicio hartuire si mai mult, cred ca e in avantajul. dv.
Poate v-ar ajuta o consiliere juridica prealabila in care sa intelegeti exact care e situatia dv., care sunt avantajele medierii, ca din pacate nu prea ati retinut astea in sedinta de informare, nu stiu de ce, poate situatia tensionata.
V-ar ajuta si sa mergeti la mediere cu armele legale stiute, asa macar stiti ce puteti solicita acolo; sigur, puteti merge si cu avocat daca doriti.

Alte discuții în legătură

Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă ... elena-ramona elena-ramona Bună seara, la divorț pot cere plata unei compensatii dacă în timpul căsătoriei am dobândit mai multe probleme de sănătate? Acum stau în chirie si ... (vezi toată discuția)
Divort-infidelitate Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, este adevarat ca s-a dat o lege prin care sotul/sotia infidel/infidela prierde dreptul asupra bunurilor dobandite in timpul casatoriei? daca da ... (vezi toată discuția)
Motiv divort ContSters274581 ContSters274581 Am inteles ca in noul cod civil unul dintre soti poate invoca in cererea de divort motivul ca ar fi separati in fapt de cel putin 2 ani. E suficient motivul ... (vezi toată discuția)