avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor deces parinte
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor deces parinte

este legal ca doi frati angajati la o unitate economica sa primeasca fiecare cate un salariu ca ajutor deces, in cazul decesului tatalui lor?
Cel mai recent răspuns: victoria teo , utilizator 18:44, 29 Noiembrie 2013
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.

(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
...

Art. 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 107
In sistemul public de pensii se acorda ajutor de deces, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu era asigurat ori pensionar la data decesului.

Art. 108
In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achita unei singure persoane, care dovedeste cu documente ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz:
a) sotul supravietuitor;
b) copilul;
c) parintele;
d) tutorele;
e) curatorul;
f) oricare alta persoana.

Art. 109
(1) Dovada ca au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se face cu inscrisuri doveditoare in acest sens, inclusiv cu declaratie pe propria raspundere a solicitantului ajutorului de deces.
...

Art. 118
Dupa efectuarea platii ajutorului de deces, platitorul are obligatia de a inscrie pe versoul certificatului de deces original, in baza caruia se solicita ajutorul de deces, mentiunea "ACHITAT", data, semnatura si stampila.


3. Asadar daca este vorba de ajutorul de deces unui din cei doi frati poate solicita acest ajutor la casa de pensii sau la angajatorul tatalui decedat.

4. Daca este vorba de ajutor de inmormantare, prevazut in contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii, atunci este posibil sa-l primeasca amandoi fratii daca in CCM nu este specificat altfel.
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Din text se intelege ca cei doi frati sunt angajati la aceiasi intreprindere si de aici problema; dar daca in contractul de munca este prevazut asa, pare ca e normal sa primeasca amandoi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces dia911 dia911 Poate primi ajutor de deces sora decedatului care este pensionara iar decedatul era salariat? Cine plateste ajutorul casa de pensii sau angajatorul? (vezi toată discuția)
Ajutor deces dianar dianar In contractul colectiv de munca la nivel de unitate este prevazut ca in cazul decesului salariatului, familiei i se acorda un ajutor de deces egal cu de doua ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare nicu sima nicu sima Sotia a decedat in martie 2017 data la care era angajata cu CIM la primaria din localitate in functia de asistent personal.Dupa deces, in calitate de sot ... (vezi toată discuția)