avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Fond de comert vs. fond comercial
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Fond de comert vs. fond comercial

care e diferenta dintre fondul comercial si fondul de comert?
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 11:43, 26 Noiembrie 2013
Din Dictionarul juridic;

"Tip de imobilizare necorporala.

Fond destinat achizitionarii unor active fixe corporabile (magazine, depozite en gros etc.) ce pot conduce la un potential economic deosebit datorita pozitiei lor strategice in ceea ce priveste vadul comercial, retelele comerciale, debuseul, dotarile si personalul calificat de care dispun etc.

A nu se confunda cu fondul de comert.

Reprezinta elementele necorporale care nu fac obiectul unei evaluari si unei contabilizari separate in bilant si care concura la dezvoltarea intreprinderii.

Notiunea de fond comercial se apropie de cea de "diferenta de achizitie" care apare in contextul conturilor consolidate, cu ocazia operatiilor de achizitie de titluri.
De asemenea, notiunea este apropiata de cea de "goodwill" utilizata in contabilitatile anglo-saxone. Goodwill este ansamblul elementelor, in mod obligatoriu necorporale, nedetasabile de entitatea economica (intreprindere) si neevaluabile izolat; aceste elemente contribuie la o valoare a intreprinderii superioara sumei valorilor componentelor sale.

Fondul comercial este, deci, o rezultanta, o supravaloare nedisociata de intreprindere.

Factorii care contribuie la aceasta rezultanta sunt de natura obiectiva:
- calitatea gestiunii, competenta tehnica si cunostintele acumulate de personal;
- know-how industrial;
- stabilirea resurselor de aprovizionare;
- clientela, vadul, debuseele, studiile si cercetarile;
- reputatia, imaginea intreprinderii.

Fondul comercial se determina numai prin achizitie sau ca aport, cel creat de intreprindere nefiind contabilizat in cursul vietii acesteia. El se evalueaza cu ocazia determinarii pretului de vanzare al unei intreprinderi

Spre exemplu, fondul comercial poate fi calculat ca diferenta intre valoarea globala (Vg) a intreprinderii, determinata prin valoarea sa de rentabilitate, si activul net corijat (Ac).

In acest caz, fondul comercial este calculat prin scadere si reprezinta partea din valoarea intreprinderii careia ii recunoastem existenta fara a o explica.

O alta metodologie presupune calculul fondului comercial prin capitalizarea unui supraprofit."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie domeniu internet turcalexandra turcalexandra Cum se inregistreaza in contabilitate achizitia unui domeniu de genul www.copil.ro ? E serviciu sau cum e considerat? Multumesc (vezi toată discuția)
Vanzare fond de comert ContSters128282 ContSters128282 Am o nelamurire: trebuie sa fac un contract de vanzare cumparare a fondului de comert, dar trebuie sa vand doar fondul de comert de pe un anumit punct de ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila 1ppp 1ppp Am o societate (srl) pe care doresc sa o inchid, In creditul contului 1068 am 7000 lei (repartizare profit anii precedenti ). Cum se face diminuarea ... (vezi toată discuția)