avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisia fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisia fara preaviz

Buna! Am si eu o intrebare. Nu mi-am primit drepturile salariale pe ultimele 2 luni si nici nu mi s-a acordat dreptul la concediu de odihna atunci cand l-am solicitat, desi dispuneam de acest drept. In trebarea mea este: pot demisiona fara preaviz in situatia de fata? Si inca ceva: exista un loc unde pot reclama faptul ca mi s-au incalcat drepturile? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:49, 26 Noiembrie 2013
da, puteti pleca fara preaviz, in baza demisie transmisa angajatorului, in care sa precizati ca, intrucat acesta nu si-a indpelinit obligatia de plata a salariului, demisionati fara respectarea perioadei de preaviz.
puteti face adresa catre ITM si actiuni in instanta
Ultima modificare: Marți, 26 Noiembrie 2013
laura-jurist, utilizator
1. Nerespectarea de catre angajator a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata ITM-ului si/sau Inspectiei Muncii.

2. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate depune plangere la itm in cazul in care nu se primesc drepturile salariale (comisioane) dumitrescugeorgiana dumitrescugeorgiana Buna ziua, Astazi pe 08.09 am fost fortata sa imi depun cererea de demisie din cauza unor neintelegeri cu anjajatorul.Desi a dorit concedierea mea nu a ... (vezi toată discuția)
Recuperarea salariilor restante ankabv ankabv Ma intereseaza care este procedura de recuperare a salariilor restante. In august 2013 am demisionat de la vechiul job (am respectat preavizul) dar inca mai ... (vezi toată discuția)
Demisie si drepturile angajatului karina7 karina7 buna am si eu o intrebare. mi-am dat demisia acu o luna si inca nu mi-am primit tot salarul, doar o mica parte din el. ce as putea face in legatura cu asta ... (vezi toată discuția)