avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate depune plangere la ITM in cazul in care nu se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate depune plangere la ITM in cazul in care nu se primesc drepturile salariale (comisioane)

Buna ziua,

Astazi pe 08.09 am fost fortata sa imi depun cererea de demisie din cauza unor neintelegeri cu anjajatorul.Desi a dorit concedierea mea nu a acceptat sa nu imi scriu eu demisia, pe motiv ca nu doresc sa imi incheie ctr de munca pt indisciplina.
Pe data de 20.09 este ziua de comisoane si alte beneficii salariale aferente lunii august, pe care este posibil sa nu le mai primesc.
Pot face vreun demers care sa forteze primirea acestor comisioane in cazul in care se refuza plata drepturilor de catre angajator?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:25, 10 Septembrie 2013
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)

- unei demisii fara preaviz , conform art.81 alin.8 C.mun. - Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca).

Art.40 (2) C.mun. - Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata retributiei edward71 edward71 Buna ziua, Ma intereseaza si pe mine care sunt pasii legali de urmat in cazul in care angajatorul nu i-si indeplineste sarcinile contractuale( in acest caz ... (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz andreeapahone andreeapahone Buna! Am si eu o intrebare. Nu mi-am primit drepturile salariale pe ultimele 2 luni si nici nu mi s-a acordat dreptul la concediu de odihna atunci cand l-am ... (vezi toată discuția)
Salariu in preaviz ceferistul10 ceferistul10 Buna ziua daca ma poate ajuta cineva cu un sfat. Am lucrat la o firma de distributie 3 ani am avut un salar fix si comision din vanzari 2% fara tva deoarece nu ... (vezi toată discuția)