avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare persoana pentru acordarea ajutorului de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare persoana pentru acordarea ajutorului de somaj

Buna seara?

Conform carui articol din Codul Muncii poate fi angajata o persoana cu contract pentru perioada determinata in vederea primirii ajutorul de somaj?
Conform Art. 83 din Codul Muncii :
Contractul individual de muncă poate fi încheiat pentru o durată determinată numai în următoarele cazuri:
a)înlocuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepţia situaţiei în care acel salariat participă la grevă;
b)creşterea şi/sau modificarea temporară a structurii activităţii angajatorului;
c)desfăşurarea unor activităţi cu caracter sezonier;
d)în situaţia în care este încheiat în temeiul unor dispoziţii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
e)angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplineşte condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă;
f)ocuparea unei funcţii eligibile în cadrul organizaţiilor sindicale, patronale sau al organizaţiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g)angajarea pensionarilor care, în condiţiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

h)în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăşurarea unor lucrări, proiecte sau programe.

In situatia in care nici una dintre aceste cazuri nu este indeplinita se mai poate angaja pe baza de contract cu perioada determinata de lucru?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:05, 27 Noiembrie 2013
Obiectul CIM il constituie prestarea muncii pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu. Deci nu se incheie CIM pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.
Somajul este doar o masura de protectie a persoanelor carora le-a incetat CIM din motive neimputabile. Unul dintre aceste motive este si expirarea unui CIM incheiat pe durata determ.
Puteti incheia un c.i.m. pe durata determinata - art.83 lit,h C.mun.

1.Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :

Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat - art.56 alin.1 lit.i C.mun. - da posibilitatea sa se beneficieze de somaj.


2. Indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, de la data incetarii raporturilor de munca, dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută anterior, indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Termenul de maximum 12 luni este termen de decădere din drept.
Vrea sa imi cer scuze pentru ca stiu ca m-am exprimat gresit in primul mesaj. Stiu ca nu se incheie CIM pentru a beneficia de ajutor de somaj. Voiam sa stiu pe baza carui articol din Codul Muncii se poate incheia un Contract individual de munca pentru perioada determinata pentru ca ulterior, dupa expirarea termenului, angajatul (persoana fizica) sa poata beneficia de ajutor de somaj.
Am vazut ca freeelis mi-a sugerat ca pe baza art. 83 lit. h se poate incheia un astfel de contract de munca. Totusi problema mea este ca nu stiu cum as putea sa justific o astfel de angajare pentru ca vrea sa fie facuta conform legii si sa am toate documentele necesare pentru asa ceva.
Incadrarea cu CIM pe durata determinata se face in baza art 12 alin 2 CM in care se prevede ca "prin excepţie, contractul individual de muncă se poate încheia şi pe durată determinată, în condiţiile expres prevăzute de lege."
In ceea ce priveste cazul in care poate fi incheiat un astfel de contract puteti alege situatia cea mai des folosita (art 83 lit b CM), dar si alte situatii prev la art 83 CM, care credeti ca vi s-ar putea aplica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj pentru angajat cu contract de munca pe perioada determinata prest prest Buna ziua. Un angajat care a avut contract de munca pe o perioada determinata de 1an,poate beneficia de somaj? Multumesc. (vezi toată discuția)
Demisie si somaj? 123info 123info Lucrez de 2 ani de zile la o banca acum am de gand sa-mi dau demisia din initiativa mea ....(doar asa pot pleca de la ei) dupa demisie daca ma angajez undeva ... (vezi toată discuția)
Acordare indemnizatie somaj pogo80 pogo80 Am o nelamurire in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei de somaj: - muncesc de mai bine de 5 ani cu contract pe perioada nedeterminata iar acum ... (vezi toată discuția)