avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma angajeaza student
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma angajeaza student

buna ziua

o SC doreste sa angajeze un student, dupa ce acesta isi va termmina studiile. in acest sens decide sa ii plateasca o parte din costurile studiilor, cu conditia ca acesta sa lucreze in cadrul acelei societati la terminarea studiilor. in baza carui tip de contract se poate realiza un asemenea acord? cheltuielile cu scolarizarea sunt deductibile? sub ce forma se pot acorda acei bani? sponsorizare?

mutlumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:06, 27 Noiembrie 2013
Legea nr. 376/2004 privind bursele private:
ART. 1
(1) Bursa privata reprezinta sprijinul pentru studii acordat, in baza unui contract, de catre o persoana juridica de drept privat sau de catre o persoana fizica unui beneficiar care poate fi, dupa caz, elev, student, doctorand sau care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant superior acreditata, din tara sau din strainatate.
(2) Cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si se poate modifica ulterior numai prin act aditional la acesta.

Art. 2.
(1) Contractul prin care se acordă bursa privată cuprinde clauze privind modul în care beneficiarul trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile de studiu, precum şi celelalte condiţii în care se oferă bursa.
(2) Contractul se semnează de beneficiar sau, în funcţie de vârstă, de beneficiar, cu acordul reprezentantului său legal, şi de reprezentantul legal al persoanei juridice sau de persoana fizică ce oferă bursa.
(3) Beneficiarul bursei private are obligaţia să prezinte contractul, în vederea avizării, la instituţia/unitatea de învăţământ în care studiază.
(4) Contractul poate conţine clauze prin care să se stabilească obligaţia beneficiarului de a lucra după finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumită perioadă, pentru persoana juridică sau fizică ce acordă bursa privată, dar numai pe un post corespunzător studiilor absolvite.
(5) Pe perioada acordării bursei private se interzice ca beneficiarul să lucreze pentru cel ce acordă bursa sau pentru altă persoană juridică ori fizică desemnată de acesta.

Cuantumul lunar al bursei private trebuie să acopere cel puţin masa, cazarea şi cheltuielile de întreţinere, fără a se situa sub nivelul salariului minim pe economie.

C.fisc:
Art. 21 Cheltuieli
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
...
p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:
1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare, mecenat shelley shelley Va rog sa-mi dati un sfat. Vreau sa platesc studiile universitare ale nepoatei mele ( este fata cumnatei mele ) . As dori sa-mi spuneti ce tip de contract as ... (vezi toată discuția)
Bursa privata - exista vreo reducere a bazei impozabile pentru cel care ofera? florentina65 florentina65 Bursa privata oferita de o persoana juridica si care are ca beneficiar o persoana fizica cu domiciliul in Romania, beneficiază de reducerea bazei impozabile ... (vezi toată discuția)
Sponsorizari/ burse private meduzad meduzad Buna ziua, As vrea sa va cer indrumarea intr-un subiect chiar interesant pentru multi tineri si despre care se stie prea putin - bursele private. De ce ... (vezi toată discuția)