avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Intrebare ciudata: se poate redeschide un caz? Ma ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Intrebare ciudata: se poate redeschide un caz? Ma intereseaza cum procedez cu exercitarea autoritatii parintesti

Intrebarea este de fapt mai complexa decat titlul.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie complicata si sper sa am un ajutor din partea dumneavoastra .
Am o sentinta civila privind obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere pentru copilul meu .Desi imi doream sa fie mentionat in sentinta ca eu sunt parintele care se ocupa exclusic de cresterea copilului, nu mi s-a mentionat.
ulterior, la cateva luni de la hotarare, constat ca pentru a putea pleca in vacanta cu fiul meu in strainatate, am nevoie de o astfel de hotarare privind exercitarea auto.parintesti, ca s anu imi mai fie necesar acordul tatalui-app, nu stiu pe unde se afla tatal si nu pot comunica cu el.
Noi, parintii, nu am fost casatoriti si d ela 2 luni eu ma ocup exclusiv de ingrijirea copilului, tatal neonorand nici acum obligatia de a plati pensie.
Astfel, m-am gandit sa introduc actiunea de exercitare aut.parint.
Din cate am auzit, autoritate catre un singur parinte cam greu sa obtin.
INTREBARE 1. daca obtin autoritate comuna, inseamna ca ma zbat degeaba?
Ca intr-un final, tot o sa am nevoie de acordul lui?
2. Pot solicita, exista vreo posibilitate sa redeschid dosarul privind plata pensie si sa solicit s aimi fie mentionata si exercitrea autoritatii exclusive?
3.are importanta , reusesc sa obtin aut.exclusiva data fiind situatia ca tatal nu s-a mai interesat de copil de la vrasta copilului de 2 luni? eu il cresc singura..eu ma ocup de copil si logic ar fi sa ptrimesc ceea ce am cerut. credeti ca instanta va judeca la fel ca mine?

Am mare nevoie de sfatul vostru. chiar ma simt depasita de situatie..blocata pur si simplu. si sper sa ma luminati. pentru ca mi se pare absurd sa nu mi se accepte cererea cum imi doresc si cum ar fi normal sa fie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 11:31, 28 Noiembrie 2013
Probabil ca ati cerut doar pensie ca asta va interesa. Nu e nimic de redeschis, veti avea alt sau alte procese.
1) Da, practic veti fi in aceeasi situatie, diferenta va fi ca veti avea pe o hartie scris ca exercitati autoritatea parinteasca in comun.
2;3) Nu are legatura pensia cu autoritatea parinteasca. Puteti cere marirea pensiei daca dvs credeti ca e cazul, daca i s-au marit tatalui veniturile sau au crescut nevoile copilului, altfel nu aveti treaba cu pensia. Puteti incerca direct sa cereti ca locuinta copilului sa fie la dvs si sa exercitati singura autoritatea parinteasca, asa cum faceti practic si acum, dar sa aveti si o hotarare in acest sens. Cu toate ca il cresttei si va ocupati singura de el de la 2 luni )acum cat are ?) in instanta va conta mai putin, mai ales daca tatal apare si se apara, va reiesi ca el e f interesat de copil, dar dvs ca o mama rea si egoista il privati de copil, sa reuseste din cauza dvs sa aiba o relatie cu copilul.
Pt problema dvs, ii puteti cere acordul tatalui, iar daca nu vi-l da, aveti posibilitatea sa il actionati in judecata pt ca hot ce se va da sa substituie acordul lui, va trebui sa probati ca e in interesul copilului sa plecati in vacanta sau definitiv si ca tatal din rea credinta nu va da acordul. Acest lucru il puteti face fara sa va judecati pt autoritate parinteasca sau apoi, cand instanta va hotari ca o exercitati amandoi.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
gi-jane2, moderator
Exercitarea autoritatii parintesti exclusive nu se mentioneaza - se cere si se justifica temeinic (mult mai temeinic decat orice alta cerere in legatura cu copilul).
Din observatii personale, exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul dintre se obtine atunci cand prezenta/hotararile celuilalt parinte ii dauneaza copilului. In cazul dvs, tatal fiind absent nu ii poate dauna copilului nici prin prezenta, nici prin hotarari - ele fiind absente.
Puteti cere autoritatea parinteasca exclusiva dar aveti sanse minime sa o obtineti.

Pentru eliberarea pasaportului, iesirea din tara si alte astfel de situatii unde aveti nevoie de acordul tatalui puteti suplini acordul respectiv pe calea unei Ordonante Prezidentiale.

Cati ani are copilul?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Controverse excludere de la exercitarea autoritatii parintesti cezarad cezarad Va prezint o speta: o mama care are un copil cu un tip cu care nu a fost casatorita niciodata, nu poate iesi cu copilul din tara intrucat i se cere de catre ... (vezi toată discuția)
Custodia totala nefiind casatorita Alexa08 Alexa08 Buna seara...as avea si eu o intrebare.nu sunt casatorita si nici nu am fost dar am un copil de 3 luni iar tatal copilului este plecat din tara la recunoscut ... (vezi toată discuția)
Custodie unica almamater almamater Buna ziua. Am un copil de 7 ani si in urma divortului am custodie comuna cu fostul sot, tatal copilului. Va rog sa imi spuneti daca pot obtine custodie unica ... (vezi toată discuția)