avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodia totala nefiind casatorita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodia totala nefiind casatorita

Buna seara...as avea si eu o intrebare.nu sunt casatorita si nici nu am fost dar am un copil de 3 luni iar tatal copilului este plecat din tara la recunoscut dar eu as vrea sa obtin custodia totala a copilului fara sa depind de el daca vreau sa il scot din tara tin sa precizez ca el nu ma ajuta din nici un punc de vedere si nici nu cred ca va vrea sa o faca singurul lucru ce m ar intresa ar fi daca as putea sa obtin custodia doar eu si ce ar trebui sa fac...multumesc
Regula este de exercitare a autoritatii parintesti de catre ambii parinti,sunt sanse mici de a obtine autoritatea parinteasca in mod exclusiv.Puteti obtine o hotarare judecatoreasca care sa suplineasca lipsa acordului.
Puteti cere sa exercitati singura autoritatea parinteasca motivat de faptul ca tatal locuieste in strainatate, nu vrea sa comunicati in ce priveste copilul si nu e interesat de el, nici sa il viziteze, nici sa contribuie la intretinerea lui.
Sansele sunt extrem de mici sa reusiti, dar veti sti ca macar ati incercat.
Totusi, in afara de faptul ca aveti nevoie de acordul tatalui cand veti iesi din tara, acord ce si-l poate da la consulat sau ambasada si sa vi-l trimita, nu va incurca faptul ca exercitati impreuna autoritatea parinteasca, e adevarat ca nici nu va ajuta daca tatalui nu-i va pasa de copil.
Un proces trebuie sa incepeti pt ca trebuie sa se stabileasca felul in care exercitati autoritatea parinteasca, locuinta copilului si pensia ce-o va plati.

Sansele sunt extrem de mici (practic cereti instantei sa decida ca al dvs copil are un singur parinte pentru ca dvs sa puteti sa plecati din tara fara sa intrebati tatal).
Cereti mai repede autoritatea parinteasca in comun, locuinta la dvs si stabilirea pensiei de intretinere.
As zice in 3 luni de existenta a copilului dvs nu prea aveti cum sa demonstrati ca tatal e total dezinteresat de copil si ca autoritatea lui ii dauneaza copilului.
Asteptati cativa ani (2-3), vedeti cum se desfasoara lucrurile si apoi puteti demonstra (daca e cazul) ca tatal nu se intereseaza deloc de copil si puteti cere executarea autoritatii parintesti in mod exclusiv cu ceva mai multe sanse.
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2014
mirebire, utilizator
Autoritatea parinteasca se exercita de catre ambii parinti, in afara de cazul cand instanta decide altfel.( instanta de judecata, tinand cont de intelegerea survenita intre parti , avand in vedere si alte probatorii , ancheta psihosociala efectuata , spre exemplu, poate dispune ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti ).


Astfel, daca exista motive intemeiate, sustinute si de intelegerea intre cei impricinati , instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.



(se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti).


(Legea nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.)




In practică, pot interveni şi situaţii obiective, care să facă imposibilă exercitarea autorităţii părinteşti de ambii părinţi, caz în care se impune ca instanța să dispună exercitarea acesteia de unul singur dintre părinţi, indiferent dacă părinţii sunt căsătoriţi sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare copil dumi_iuliana dumi_iuliana Buna ziua,am 33 de ani sunt casatorita de 14 ani si am o fetita de 8 ani.Sotul meu este intr-o inchisoare din strainatate de un an si nu i s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)
Custodie totala in cazul unui minor rezultat in urma concubinajului cristina_2014 cristina_2014 Buna ziua, Tatal doreste sa imi cedeze custodia copilului in totalitate. Se poate face acest document la notar, astfel incat eu ca mama sa am custodia ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva amandina20 amandina20 buna ziua.as avea o intrebare,am un copil de 3luni si m-am despartit de tatal lui,nu am fost casatoriti,copilul este pe numele lui si as vrea sa il dau in ... (vezi toată discuția)