avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... STIRE NOUA - IMPOZIT MICROINTREPRINDERI
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

STIRE NOUA - IMPOZIT MICROINTREPRINDERI

Proiect de ordonanta de urgenta: Introducerea impozitului minim obligatoriu pentru microintreprinderi
de E.M. HotNews.ro
Vineri, 3 aprilie 2009, 13:03 Economie | Finanţe & Bănci

Din luna aprilie, microintreprinderile ar putea fi obligate sa plateasca trimestrial un impozit minim in valoare de 1.625 lei, daca suma datorata statului nu depaseste aceasta valoare, informeaza Mediafax, care citeaza surse ministeriale.

La nivelul intregului an, impozitul calculat reprezinta echivalentul a aproximativ 1.500 euro.

"In situatia in care impozitul datorat de microintreprinderi este mai mic decat 1.625 lei trimestrial, acestea sunt obligate la plata acestei sume", au aratat sursele, care citeaza un proiect de ordonanta de urgenta.

Pentru anul in curs, calculul se va face dupa doua reguli. Pentru trimestrul al II-lea, va fi comparat impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat la sfarsitul trimestrului cu limita de 1.083 lei, iar pentru trimestrele III si IV va fi comparat impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat la sfarsitul fiecarui trimestru cu limita de 1.625 lei aferenta fiecarui trimestru.

Cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor indicata in document este de 3% in 2009.
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 13:15, 13 Mai 2009
fat frumos a scris:

gina vornicu a scris:

Va rog frumos sa-mi spuneti exact art.si alin. din OUG care se refera la plata impozitului pe venitul microintreprinderilor pt.ca eu nu gasesc.
Multumesc frumos!
#-o

Capitolul V pct. 8 cu referire la art 107 din Codul fiscal.

Multumesc frumos! :)
PASTE FERICIT!
In OUG se vorbeste despre impozitul minim anual si nu despre o cifra exacta. Sa inteleg ca si la impozitul pe venitul microintreprinderii se pastreaza impartirea pe nivele de venit 0-52000 , 52001-215000 etc fiecare cu impozitul lui minim respectiv 2200 , 4300 etc.
De exemplu daca am venit de 55000 lei/an platesc impozit 3% adica 1650 lei/an sau platesc 2200 (ca si impozit minim) sau platesc 4300 (in functie de treapta venitului din tabelul imozitului pe profit).
Cum se impaca cota de impozitare de 3% cu aceste plafoane care reprezinta de fapt impozit peste 4%?
Va rog frumos luminati-ma!!!X-(
Da, si la microintreprinderi se pastreaza impartirea pe nivele.
Daca la 31.12.2008, ati realizat venituri totale in valoare de 55.000 lei, va incadrati in transa 52.001 - 215.000 cu impozit minim 4.300 lei. Daca in 2009, realizati tot 55.000 lei, platiti 4.300 lei impozit, deoarece impozitul calculat prin aplicarea cotei de 3% (1.650) este mai mic decat impozitul minim corespunzator transei unde va incadrati (4.300).

P.S.: Chiar daca in 2009 veti realiza venituri de 10 lei, veti plati tot 4.300 lei impozit.
Ultima modificare: Duminică, 3 Mai 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Va dati seama ca daca srl are venit de 52001 lei si trebuie sa plateasca impozit de 4300 lei asta inseamna impozit pe venitul microintreprinderii de 8,3% ???!!!!
Atunci cum ramine cu impozitule pe venitul microintreprinderii de 3% in anul 2009?
De la 3% la 8,3% este o diferenta enorma !!!!!!!
Practic toate srl care au venit intre 520001 lei si 144000 lei trebuie sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderii mai mare decit 3% in anul 2009.
Cred ca aceasta impartire pe nivele de venit este valabila doar pt.platitorii de impozit pe profit care este de 16% (si nu de 3% ca la impozitul pe venit).
Microintreprinderile platesc impozit la venit si nu deduc cheltuieli care sa pagubeasca statul de plata corecta a impozitului asa ca nu vad cum ar putea sa li se impuna un impozit de 8% in loc de 3% (cum prevede codul fiscal)
Daca o sa va uitati la comentariile de mai sus colega dumneavoatra DAVIDEG a spus ca impozitul pe venitul microintreprinderii nu poate fi mai mic de 500 de euro (2200 lei) in anul 2009 fara a preciza aceste trepte de impozitare si cred ca are dreptate.
Va rog frumos sa va documentati si sa-mi spuneti si mie ce ati aflat.
Multumesc anticipat!
Cu stima, Gina Vornicu:((
gina vornicu a scris:

Cred ca aceasta impartire pe nivele de venit este valabila doar pt.platitorii de impozit pe profit care este de 16% (si nu de 3% ca la impozitul pe venit).
Microintreprinderile platesc impozit la venit si nu deduc cheltuieli care sa pagubeasca statul de plata corecta a impozitului asa ca nu vad cum ar putea sa li se impuna un impozit de 8% in loc de 3% (cum prevede codul fiscal)

Va rog frumos sa va documentati si sa-mi spuneti si mie ce ati aflat.
Multumesc anticipat!
Cu stima, Gina Vornicu:((

Codul Fiscal art 107 alin 2 si alin 3 care face trimitere la art 18 alin 3

Art. 107. - (1) Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este: 2% în anul 2007; 2,5% în anul 2008; 3% în anul 2009.
(2) În situaţia în care impozitul datorat de microîntreprinderi este mai mic decât impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin. (3), acestea sunt obligate la plata impozitului la nivelul acestei sume.
(3) În aplicarea alin. (2), pentru anul 2009 se au în vedere următoarele reguli:
a) pentru trimestrul al II-lea se compară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat la sfârşitul trimestrului cu impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin. (3), recalculat în mod corespunzător pentru perioada 1 mai-30 iunie 2009, prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulţirea cu numărul de luni aferent perioadei respective;
b) pentru trimestrele al III-lea şi al IV-lea se compară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat la sfârşitul fiecărui trimestru cu impozitul minim anual, prevăzut la art. 18 alin. (3), recalculat în mod corespunzător pentru trimestrul respectiv, prin împărţirea impozitului minim anual la 12 luni şi înmulţirea cu numărul de luni aferent trimestrului respectiv.

Art. 18. - (1) Contribuabilii care desfăşoară activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, şi în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activităţile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligaţi la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate.
(2) Contribuabilii, cu excepţia celor prevăzuţi la alin. (1), la art. 13 lit. c)-e), art. 15 şi 38, în cazul cărora impozitul pe profit este mai mic decât suma impozitului minim pentru tranşa de venituri totale corespunzătoare, prevăzute la alin. (3), sunt obligaţi la plata impozitului la nivelul acestei sume.
(3) Pentru aplicarea prevederilor alin. (2), sumele corespunzătoare impozitului minim, stabilite în funcţie de veniturile totale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, sunt următoarele:

0 - 52.000 2.200 lei
52.001 - 215.000 4.300
215.001 - 430.000 6.500
430.001 - 4.300.000 8.600
4.300.001 - 21.500.000 11.000
21.500.001 - 129.000.000 22.000
peste 129.000.001 43.000

Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
Ana Muntianu, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Taxa forfetara husaru anca husaru anca buna ziua , lamuriti ma va rog care este situatia actuala a povestii despre taxa forfetara ????????????????? si cat am de platit daca am un srl si nu ... (vezi toată discuția)
Societate cu pierdere pe 2008 -impozit forfetar ? simomagda simomagda Buna ! In cazul in care o societate este pe pierdere pe ultimii 3 ani iar pe primele 2 trimestre din 2009 la fel, cum se calculeaza impozitul forfetar ? (vezi toată discuția)
Impozit forfetar liviu66 liviu66 Buna ziua ,am o firma cu o cifra de afaceri sub 12000euro pe an.La sfirsitul trimestrului 3 aveam platit tot impozitul forfetar alocat anului2009 ... (vezi toată discuția)