avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical la o luna jumatate de la angajare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical la o luna jumatate de la angajare

M-am angajat in 2 septembrie 2013. in 25 octombrie 2013 am primit co medical pt copil. Pana sa ma angajez aici nu am lucrat timp de 1 an. Nu am beneficiat de somaj.
Mi-au spus ca nu pot sa-mi plateasca cm fiindca nu am lucrate 22 de zile in luna septembrie ci doar 21. Astfel ca imi recomanda sa-mi iau zile din concediul de odihna. Este legal asa ceva? Ziceau ceva de stagiul de cotizare.
multumesc.
Ultima modificare: Joi, 28 Noiembrie 2013
alina.livia, utilizator
Cel mai recent răspuns: alina.livia , utilizator 12:32, 16 Martie 2014
1. Puteti beneficia de concediu medical.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 12.
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical, în înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
...

4. In prima situatie dvs. nu aveati cele 6 luni necesare si trebuia sa aveti macar 22 de zile de stagiu de cotizare la sanatate, zile care puteau fi cumulate pe mai multe luni, nu neaparat in ultima luna de dinainte de luna in care ati intrat in concediu medical.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical gina2010 gina2010 daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)
Suspendare contract de munca otiliabb otiliabb Buna ziua, incepand cu data de 11 ian 2016 am fost angajata si am avut ghinionul ca pe data de 26 ian sa alunec pe gheata si sa fac ruptura de menisc. Am ... (vezi toată discuția)
Concediul medical la pfa nicoleta1207 nicoleta1207 Buna ziua, Sunt PFA din01.01.2015.Am incheiat contract cu Casa de Sanatate pentru 0,85% cu 01.04.2015. Am inteles ca trebuie sa am minim 22 de zile ... (vezi toată discuția)