avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul somaj

buna ziua! o intrebare va rog...cum se calculeaza indemnizatia de somaj? de exemplu eu am avut salar brut 1750 in cim , net in jur de 1450-1600 ( includeau ore suplimentare ). am auzit ceva de 75 %, dar din care salar? al meu, mediu sau minim pe tara ? si cam care este valooarea lui? intr-un cuvant, ce valoare are aceasta indemnizatie?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alt.Mihail , utilizator 07:24, 20 Mai 2010
Draghicescu:
Cititi mai sus raspunsurile competente ale colegilor si veti intelege foarte bine cum e cu indemnizatia de somaj.
Indiferent de salariul avut la data intrarii in somaj, indemnizatia are o parte fixa (75% din salarium minim pe economie) si o parte variabila (procent intre 3% si 10% din media salariului pe cele 12 luni luate in calcul la intrarea in somaj, in functie de vechimea in munca).
Draghicescu a scris:

Ce se intampla cu cei care au studii superioare pentru care salariul minim este de 1200, va rog?

Multumesc!

Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate ( in acest caz, salariul de 1200 lei se va lua in calcul) .
sau salariul lui real care banuim ca este mai mare ;)
Salutari tuturor !
Este prima postare aici asa ca-mi cer anticipat scuze daca va aparea undeva, aiurea, si nu la subiectul CALCUL SOMAJ asa cum preconizez.
Multumesc pentru intelegere.

Intrebarea:
M-am angajat, din somaj dar, dupa numai 1 luna am revenit in somaj.
Perioada acestei angajari a fost de la 15 februarie la 15 martie. Adica 30 de zile.
Bineinteles ca asa a fost si cotizarea la CAS - repartizata pe 2 luni.
Acum, la calculul somajului, au fost luate ultimile 10+aceste 2 luni CALENDARISTICE in care am platit asigurarile sociale ceea ce a dus la o scadere destul de importanta a cuantumului acordat.
Cu alte cuvinte, am lucrat o luna dar in calculul mediei au fost considerate doua.

Poate sa-mi spuna cineva daca s-a procedat legal si/sau care este solutia acestei probleme ?

Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Mariana Petriuc Mariana Petriuc de ce indemnizatie de somaj beneficiaza un salariat cu studii superioare cu o vechime de 34 ani in munca? (75 + 10)% din salarul minim brut pe tara (750 lei) ... (vezi toată discuția)
Somaj trueblack trueblack Ce valoare are somajul in cazul in care ai 13 ani de munca neintrerupti si un salariu actual de 1634 ron net.Multumesc. (vezi toată discuția)
Somaj MarinD MarinD Va rog sa-mi spuneti ajutorul de somaj ce procent se plateste si din ce ( din salariul min pe economie sau din salariul de baza al angajatului din care s-a ... (vezi toată discuția)