avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Prima de incadrare
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Prima de incadrare

Fiica mea a fost in somaj timp de 6 luni dupa terminarea studiilor universitare in perioada octombrie 2012 - martie 2013. Am citit legea 250 / 2013 care incepand cu 24 iulie 2013 introduce un nou articol in legea 76 / 2002 - articolul 75 indice 1 referitor la prima de instalare si incadrare. Noi avem domiciliul stabil in Lugoj judetul Timis iar fiica mea s-a angajat in Timisoara (aflata la 60 km de Lugoj) incepand cu octombrie 2013. Domiciliul stabil este in continuare in Lugoj dar locul de munca este Timisoara. As vrea sa va rog sa-mi spuneti care sunt demersurile necesare pentru a primi aceasta prima - presupun ca este vorba de prima de incadrare. Cui trebuie sa se adreseze si ce fel de acte trebuie sa depuna. Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:21, 17 Ianuarie 2014
1. - Este foaret bine sa aveti dubii si sa nu luati de bun tot ce vi se spune daca nu este argumentat cu prevederi legale.
- Raspunsurile date pe acest forum nu sunt litera de lege pentru autoritati sau pentru angajatori, ele exprima punctul nostru de vedere asupra situatiei relatate de dvs., punct de vedere rezultat din cunoasterea legislatiei si din practica profesionala.
- De aceea v-am recomandat sa intrebati si la Agentia de Somaj care este cea care dispune (si nu neaparat in urma raspunsului nostru).

2. Nu intotdeauna raspunsurile noastre multumesc pe cei care intreaba si care asteapta intotdeauna un raspuns care sa le fie pe plac.

3. - In raspunsul meu anterior va spuneam:
1. Fiica dvs. nu mai este, la ora actuala, nici somer, nici somer de lunga durata ci este salariata deci nu mai poate beneficia de prima de incadrare.

- Eu sunt in posesia Legii 76/2002 modificate dar art. 74 din lege, reprodus de mine, nu este modificat de Legea 250/2013.

4. - Dvs. trebuie sa intelegeti ca art.75^1 din lege se aplica somerilor si nu angajatilor.
- Fiica dvs. a terminat somajul in martie 2013 si s-a angajat in octombrie 2013.

5. - Este adevarat ca trebuia sa se modifice si Normele de aplicure a Legii 76/2002, modificata de Legea 250/2013, dar aceste modificari nu au aparit inca iar eu v-am raspuns avand ca baza legislatia existenta nu cea care o sa vina.
- Asteptati sa se publice si Normele modificate si m-as bucura sa aveti dreptate (dar pana la publicare este posibil sa treaca si termenul de 12 luni).
Multumesc frumos pentru raspuns. Eu am inteles punctul D-voastra de vedere si mai mult decat atat am citit cu mare atentie tot ce am avut la dispozitie din aceasta lege. Acesta este si motivul pentru care am insistat. Va rog sa nu va suparati. Doresc doar sa inteleg in timp util ce se poate face. Tot din legea 76 mdificata, citez:
" 1.La articolul 5, după punctul IV1 se introduc două noi puncte, punctele IV2 şi IV3, cu următorul cuprins:
IV2. şomer de lungă durată– persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani"

Ultima modificare: Vineri, 17 Ianuarie 2014
marianica, utilizator
1. Eu am inteles ce spuneti dvs. dar dvs. nu ati inteles ce am spus eu.

2. - Fiica dvs. se incadra in prevedrile legale amintite de dvs. daca mai era somera dar ea s-a angajat intre timp deci nu mai intra in prevederile legale aratate de dvs.
- Acele prevederi legale se refera numai la someri inregistrati la Agentia de Somaj, nu la cei care sunt angajati si au un salariu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare somaj absolvent medicina angelicaursu angelicaursu fiica mea a absolvit facultatea de medicina iar acum se pregateste pentru ex. de rezidentiat 1. .Asi dori sa stiu daca acum isi poate depune dosrul pentru ... (vezi toată discuția)
Prima de incadrare. liviuflorescu liviuflorescu Buna Ziua !! Vreau sa stiu daca am semnat un contract ca avocat stagiar la o distanta mai mare de 50 km de locuinta, mai primesc prima de incadrare? Eu fiind ... (vezi toată discuția)
Somaj, prima de instalare si asigurare de sanatate c_marusia c_marusia Buna seara! Mi-ati putea spune daca absolventii Facultatii de Medicina pot primi somaj sau prima de instalare? Daca da, ce acte mi-ar trebui si unde ar trebui ... (vezi toată discuția)