avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... lmpozit micro
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

lmpozit micro

1.incepand cu 01.02.2013 am devenit microintreprindere, pana atunci am inreg pierdere, se poate recupera pierderea inregistrata la 31.01.2013?
2.Pe firma nu am activitate, doar am omis sa inreg diferenta de curs valutar rezultata din evaluarea valutei(am creditat firma cu euro) si tb sa inreg si imp pe micro...ce pot sa facacum?
Cel mai recent răspuns: lenuivan , utilizator 16:47, 5 Decembrie 2013
1. In documentarul de mai jos, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea prezintă principalele aspecte privind recuperarea pierderii fiscale în cazul microîntreprinderilor.

Conform prevederilor art. 26 din Codul Fiscal, pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

Prin excepţie de la cele menţionate mai sus, pierderea fiscală anuală realizată începând cu anul 2009, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obţinute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.

Contribuabilii care au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi care anterior au realizat pierdere fiscală intră sub incidenţa prevederilor menţionate mai sus de la data la care au revenit la sistemul de impunere pe profit. Această pierdere se recuperează pe perioada cuprinsă între data înregistrării pierderii fiscale şi limita celor 5 ani, respectiv 7 ani, după caz.

În scopul recuperării pierderii fiscale, contribuabilii care, începând cu 1 februarie 2013, aplică sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor respectă şi următoarele reguli de recuperare a pierderii fiscale:

- pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2013 se recuperează potrivit prevederilor art. 26 din Codul Fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plată a impozitului pe profit, anul 2013 fiind considerat un singur an fiscal în sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi;

- pierderea fiscală din perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv, înregistrată de către un contribuabilul care, în această perioadă, a fost plătitor de impozit pe profit, se recuperează, potrivit prevederilor art. 26 din Codul Fiscal, de la data la care contribuabilul revine la sistemul de plată a impozitului pe profit, iar anul 2014 este primul an de recuperare a pierderii, în sensul celor 7 ani consecutivi;

- în cazul în care contribuabilul revine în cursul anului 2013, la sistemul de plată a impozitului pe profit potrivit art. 112^6 din Codul Fiscal, pierderea fiscală înregistrată în perioada 1 ianuarie - 31 ianuarie 2013 inclusiv este luată în calcul la stabilirea profitului impozabil/pierderii fiscale din perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013, înaintea recuperării pierderilor fiscale din anii precedenţi anului 2013, şi se recuperează potrivit art. 26 din Codul Fiscal, începând cu anul 2014, în limita celor 7 ani consecutivi. Perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013 inclusiv nu este considerată an fiscal în sensul celor 7 ani consecutivi.

Important!

La determinarea profitului impozabil/pierderii fiscale pentru perioada fiscală cuprinsă între 1 şi 31 ianuarie 2013, contribuabilii vor recupera pierderea fiscală înregistrată în anii anteriori anului 2013, potrivit prevederilor art. 26 din Codul Fiscal. Anul 2013 este considerat un singur an fiscal în sensul celor 5 sau 7 ani consecutivi, pentru contribuabilii care, în perioada 1 februarie - 31 decembrie 2013, nu mai revin la sistemul de plată a impozitului pe profit."
2. Inregistrati acuma diferentele de curs valutar.

multumesc, pot sa inreg de ex acum (dec 2013 ) dif de curs valutar aferenta trim 1 si 2 sau tb sa fac rectificative la 100??

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere la impozit micro, dupa care la impozit pe profit mostwantu mostwantu Societate infiintata in octombrie 2012, platitoare de impozit pe profit, obligata la 01.02.2013 la plata impozitului pe micro si care depaseste plafonul de ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit lupusoruflorentina lupusoruflorentina O firma a fost platitoare de impozit pe profit pana in ianuarie 2013 si a avut pierdere. Din februarie 2013 a devenit platitoare de impozit pe venitul ... (vezi toată discuția)
Cum se acopera pierderea inregistrata ? oroian-rodica oroian-rodica La data de 31.12.2012 societatea inregistreaza atat pierdere contabila cat si pierdere fiscala. Cum se acopera pierderea inregistrata? ... (vezi toată discuția)