avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Tva subventii motorina
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Tva subventii motorina

Subventia pentru motorina- 1leu/l, incasata de o societate comerciala care are ca obiect de activitate cultura cerealelor - caen 0111, intra in baza de impozitare TVA?
Firma efectueaza lucrarile agricole cu utilajele proprii.
in codul fiscal la art 137 se spevcifica-
ART. 137 Baza de impozitare pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii efectuate în interiorul ţării

(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită din:

a) pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), din tot ceea ce constituie contrapartida obţinută sau care urmează a fi obţinută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de preţul acestor operaţiuni;
iar in norme se specifica - ART. 137

18. (1) Potrivit art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, subvenţiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul comunitar sau de la bugetul asigurărilor sociale de stat, legate direct de preţul bunurilor livrate şi/sau al serviciilor prestate, se includ în baza de impozitare. Exigibilitatea taxei pe valoarea adăugată pentru aceste subvenţii intervine la data încasării lor de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul comunitar sau de la bugetul asigurărilor sociale de stat. Se consideră că subvenţia este legată direct de preţ dacă se îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) subvenţia este concret determinabilă în preţul bunurilor şi/sau al serviciilor, respectiv este stabilită pe unitatea de măsură a bunurilor livrate şi/sau a serviciilor prestate, în sume absolute sau procentual;

b) cumpărătorii trebuie să beneficieze de subvenţia acordată furnizorului/prestatorului, în sensul că preţul bunurilor/serviciilor achiziţionate de aceştia trebuie să fie mai mic decât preţul la care aceleaşi produse/servicii s-ar vinde/presta în absenţa subvenţiei.

(2) Nu se cuprind în baza de impozitare a taxei subvenţiile sau alocaţiile primite de la bugetul de stat, de la bugetele locale, de la bugetul comunitar sau de la bugetul asigurărilor sociale de stat, care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1), respectiv subvenţiile care sunt acordate pentru atingerea unor parametri de calitate, subvenţiile acordate pentru acoperirea unor cheltuieli sau alte situaţii similare.

In cazul fermnierilor ne incadram la pct 1 sau 2 din norme?
Cel mai recent răspuns: ContSters307306 , utilizator 15:48, 3 Decembrie 2013
Initial vorbiti de o ACHIZITIE de TVA, iar ulterior vorbiti de o LIVRARE!

1.) Daca vorbim despre ACHIZITIE de motorina, pe aceasta o achizitionati cu TVA( in contabilitate apar distinct motorina si TVA-ul), iar statul va da inapoi o anumita suma stabilita/litru, in functie de consumul specific culturii dumneavoastre.
Va rog sa aruncati o privire si aici : [ link extern ]
2.) Daca vorbim despre LIVRARE de produse agricole, conform ART. 160 Măsuri de simplificare,
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 150 alin. (1), în cazul operaţiunilor taxabile persoana obligată la plata taxei este beneficiarul pentru operaţiunile prevăzute la alin. (2). Condiţia obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 153.
(2) Operaţiunile pentru care se aplică taxarea inversă sunt:
c) livrarea de cereale și plante tehnice menționate în continuare, care figurează în nomenclatura combinată stabilită prin Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful vamal comun:

Cod NC
Produs
1001 10 00
Grâu dur
1001 90 10
Alac (Triticum spelta), destinat însămânţării
ex 1001 90 91
Grâu comun destinat însămânţării
ex 1001 90 99
Alt alac (Triticum spelta) și grâu comun, nedestinate însămânțării
1002 00 00
Secară
1003 00
Orz
1005
Porumb
1201 00
Boabe de soia, chiar sfărâmate
1205
Semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate
1206 00
Semințe de floarea-soarelui, chiar sfărâmate
1212 91
Sfeclă de zahăr

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mazarea este supusa taxarii inverse? maryangel49 maryangel49 Am achizitionat mazarea in vederea insammintarii si am primit o factura fara tva in care se specifica taxare inversa.Este sau nu supusa taxarii inverse? (vezi toată discuția)
Tva arenda grau ContSters329143 ContSters329143 Buna ziua!. Va rog sa imi spuneti daca am facturat bine arenda grau cu tva 9%. Am o firma la control si i s-a zis administratorului ca trebuia sa factureze cu ... (vezi toată discuția)
Taxare inversa cereale Glisa Glisa S-a prelungit taxarea inversa la cereale pana la 31 decembrie 2018 ? (vezi toată discuția)