avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Inregistrare in contabilitate autoturism
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Inregistrare in contabilitate autoturism

Buna ziua,
Am urmatoarea intrebare: societatea la care lucrez a cumparat o camioneta la pret de 1200 lei in noiembrie factura fiind fara tva. In decembrie (acum) vrea sa o vanda pret 1200 plus tva soc. fiind platitoare de tva. cum inregistrez aceasta masina ca obiect de inventar 303 sau ca marfa 371 tinand cont ca a cumparat-o si in noiembrie si in decembrie o vinde. Factura de vanzare este intocmita corect 1200+ tva?
Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dutescu maria , utilizator 09:41, 10 Decembrie 2013
Eu as inregistra-o ca marfa. Ordin 3055/2009:

154 - (1) În cadrul stocurilor se cuprind:
a) mărfurile, şi anume bunurile pe care entitatea le cumpără în vederea revânzării sau produsele predate spre vânzare magazinelor proprii;


Daca sunteti inreg ca platitor de tva, atunci da, factura:

4111 = 707, 4427 si 607 = 3711

In plus camioneta se declara si la primarie, pt ca potrivit Cod fiscal:

ART. 261 Reguli generale

(1) Orice persoană care are în proprietate un mijloc de transport care trebuie înmatriculat/înregistrat în România datorează un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu excepția cazurilor în care în prezentul capitol se prevede altfel.

ART. 264 Dobândiri şi transferuri ale mijloacelor de transport

(1) În cazul unui mijloc de transport dobândit de o persoană în cursul unui an, taxa asupra mijlocului de transport se datorează de persoană de la data de întâi a lunii următoare celei în care mijlocul de transport a fost dobândit.

Norme ART. 264:

116. (1) Impozitul pe mijloacele de transport, precum şi obligaţiile de plată accesorii acestuia, datorate până la data de întâi a lunii următoare celei în care se realizează înstrăinarea între vii a mijlocului de transport, reprezintă sarcină fiscală a părţii care înstrăinează.

(1^1) La înstrăinarea unui mijloc de transport, proprietarul acestuia, potrivit art. 10 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere, în vederea înmatriculării sau înregistrării acestora în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 230/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 412 din 30 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, va transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului, precum şi certificatul fiscal prin care se atestă că are achitat impozitul aferent, până la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a realizat transferul dreptului de proprietate, ca anexă la contractul de vânzare-cumpărare.

(2) În situaţia în care prin certificatul fiscal eliberat de către compartimentul de specialitate se atestă existenţa unei asemenea sarcini fiscale, notarul public va refuza autentificarea actului notarial până la prezentarea documentului, în original, privind stingerea obligaţiilor bugetare respective.

(3) Impozitul pe mijloacele de transport se datorează până la data de la care se face scăderea.

(4) Scăderea de la impunere, în cursul anului, pentru oricare dintre situaţiile prevăzute de lege, se face după cum urmează:

a) începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care s-a produs situaţia respectivă;


b) proporţional cu perioada cuprinsă între data menţionată la lit. a) şi sfârşitul anului fiscal respectiv.

119^1. Orice persoană fizică sau persoană juridică ce a dobândit/înstrăinat dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport are obligaţia să depună declaraţia fiscală la compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale în a cărui rază de competenţă își are domiciliul fiscal, indiferent de durata deţinerii mijlocului de transport respectiv, chiar și în cazul în care, în aceeași zi, imediat după dobândire, are loc înstrăinarea acestui obiect impozabil.


Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Autoturismul a fost achizitionat de la o persoana fizica? In cazul in care nu a fost limitat dreptul de deducere conform art.145 Cod Fiscal, vanzarea va avea loc cu TVA.
Ca sa o puteti vinde din marfa, trebuie sa aveti in Actul Constitutiv inscris codul CAEN aferent acestei operatiuni de vanzare.
In caz contrar, va recomand urmatoarea inregistrare contabila:
461/411=% 7588+4427 si simultan debit 8035(daca in prealabil a fost inregistrat credit 8035)
Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
ContSters307306, utilizator
Dan_Preda a scris:

Autoturismul a fost achizitionat de la o persoana fizica? In cazul in care nu a fost limitat dreptul de deducere conform art.145 Cod Fiscal, vanzarea va avea loc cu TVA.
Ca sa o puteti vinde din marfa, trebuie sa aveti in Actul Constitutiv inscris codul CAEN aferent acestei operatiuni de vanzare.
In caz contrar, va recomand urmatoarea inregistrare contabila:
461/411=% 7588+4427 si simultan debit 8035(daca in prealabil a fost inregistrat credit 8035)


Ordin 3055:
Contul 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinţă"
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa stocurilor de natura obiectelor de inventar date în folosinţă.
În debitul contului 8035 "Stocuri de natura obiectelor de inventar date în folosinţă" se înregistrează valoarea stocurilor de natura obiectelor de inventar date în folosinţă, iar în credit, aceleaşi stocuri, în momentul scoaterii lor din folosinţă.
Soldul contului reprezintă valoarea stocurilor de natura obiectelor de inventar date în folosinţă.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Decembrie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Rectific: debit 8035 la intrare, credit 8035 la iesire.
Important este sa nu vindeti autoturism ca marfa, daca nu aveti CAEN pentru aceasta activitate!
Va multumesc mult pentru raspunsuri imi sunteti de mare ajutor.
Masina a fost achizitionata de la persoana juridica aflata in insolventa (deci fac. nu are tva).
Spre norocul meu nu am vandut astazi masina ca faceam factura astfel 1200 lei +tva dar va intreb pot sa o vand la 1200 lei cu tot cu tva? Si sa malamuriti pe final cu inregistrarile.
Va multumesc din suflet!

Alte discuții în legătură

Vanzare obiecte inventar carmen10 carmen10 Buna seara, o societate doreste sa vanda un calculator inregistrat la ob de inventar( 603=303) acum se afla in con extrabil. Ce inregistrare se face in ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate amortizare beinaz a beinaz a In cazul in care se inchiriaza un autoturism, conform contractului de inchiriere, chiria este de 500 de lei pe luna.Dar constat ca amortizarea acestui ... (vezi toată discuția)
Inregistrare extrabilantiera in cont 8035 thesimonelu thesimonelu poate ma puteti ajuta in urmatoarea problema: am achizitionat stampila asociatiei, asociatie a parintilor, fara scop patrimonial, neplatitoare de TVA...la ... (vezi toată discuția)