avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului

Buna ziua! Am o fetita careia trebuie sa ii fac pasaport si sa o trec pe numele tatalui ei vitreg. Eu cu tatal ei biologic nu am fost casatoriti... acum sunt stabilita in strainatate si nu prea am de unde sa ma interesez, voi veni pe la mijlocul lui 2014 in Romania ca sa rezolv chestia asta, deci, imi puteti spune detaliat cum sa procedez ca sa obtin aceasta hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului? Stiu ca am nevoie de un avocat, dar cam cat dureaza procesul? Si de ce suma de bani am nevoie? Alte informatii utile... multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Steladd , utilizator 16:56, 5 Decembrie 2013
In romania, trebuie sa lamuriti, cum se va exercita eutoritatea parinteasca, chiar si in situatia in care nu ati fost casatorita cu tatal fetitei. In fine, dumneavoastra trebuie sa obtineti exercitarea auoritatii parintesti de una singura, tatal biologic avand dreptul la adoptie si la vegherea modului de crestere al minorei si desigur de vizita. Se mai crarifica si modalitatea de intretinere cuvenita minorului. Este o actiune mai complexa.
In mare, aveti nevoie de avocat, ca si costuri nu exista o regula, ma refer la costurile cu avocatul ales.
Procesul dureaza cel putin 11 luni, si trebuie sa luati in calcul si medierea, pt ca este obligatorie in acest caz, va va lamuri avocatul asupra cestui aspect.
Ca si costuri cred ca sunt cuprinse undeva intre 300 si 700 euro, sau si mai mult depinde de cat va percepe onorariu avocatul pe care il veti alege.
Cati ani are copilul ? de tatal biologic ce mai stiti ?
Sotul dvs vrea sa va adopte copilul ? Au o relatie buna ?Stiti ca adoptia e pe viata, da ? Adica va ramane copilul sotului dvs si daca veti divorta.
Pt adoptie aveti nevoie de acordul tatalui biologic.
daca nu vreti s-o adopte si vreti doar sa ii schimbati numele, puteti incerca pe cale administrativa, tot cu acordul biologicului si daca aveti motive temeinice.]
pt nume, aveti procedura in link
[ link extern ]

Deocamdata aveti nevoie de o hotarare care sa suplineasca acordul tatalui pt a-i face copilului pasaport.
Incercati sa dati de tatal biologic poate vada acordul si evitati un proces.
Apoi va veti judeca pt autoritate parinteasca, locuinta copilului.
Copilul e nascut in strainatate , biologicul e roman ?
Trebuie sa va ganditi ce vreti exact
14 ani are.. e nascuta in Turcia, si tatal e turc. Nu am pastrat legatura. Ea nu si-a vazut tatal niciodata. El nu a dorit-o, apoi am venit cu ea in Romania cand avea 2 ani si sta cu bunica ei de atunci. Nu stiu nimic de el de ani de zile si chiar nu am de unde sa dau de el..
Bineinteles ca noi (eu, sotul meu si sora ei) venim in vacante. Ea vrea sa stea cu noi, e greu din ambele parti. Si vreau acum sa ii fac pasaport, ca sa o aduc macar in vacanta de vara. Ii trimitem bani anual, si ne asiguram ca are tot ce ii trebuie, nu se pune problema :D
Cat despre relatia cu sotul meu, au o relatie foarte buna. El a spus odata ca vrea sa o adopte, stiam ca e nevoie de acordul tatalui si am lasat-o balta. Dar de data asta, vreau sa rezolv de tot, sa fim o familie normala.. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie fara acordul tatalui biologic dvbercu dvbercu Buna! Am un baiat de 12 ani, care sta in Romania la bunici. Eu sunt in strainatate. Sunt casatorita si am o fetita aici :justcuz: . Venim in vacante sa il ... (vezi toată discuția)
Cum schimb numele de familie al copilului? OanaAlessia OanaAlessia Buna seara Am o fetița de 5 ani născuta in Italia si poarta numele tatălui pe care nu îl vede de doi ani, si care suna când își aduce aminte.Anul ... (vezi toată discuția)
Cedarea autoritatii parintesti Ionela11111 Ionela11111 Buna ziua, in urma divortului cu tatal fetitei mele, am stabilit custodie comuna, s-a stabilit o pensie alimentara care nu a fost pana acum oferita de care ... (vezi toată discuția)