avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata CAS de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata CAS de catre angajator

Am fost angajat la o firma cu contract de munca acum 15 ani. Pentru o perioada de 2 ani, angajatorul nu a platit contribuţiile, iar in cartea de munca apare scris ca angajatul nu poate face dovada platii. Firma respectiva s-a desfiintat intre timp.
Cum afecteaza neplata acestor contributii vechimea si calculul pensiei?
In vederea depunerii dosarului de pensionare, as putea sa platesc singur aceste contributii? Unde ma pot adresa pentru a afla suma pe care o datorez si eventual pentru a face plata? La calcul se aplica penalizari, este actualizat cu data de azi?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:19, 9 Decembrie 2013
1. In carnetul dvs de munca , apare ca angajatorul nu face dovada platii si nu angajatul.

2. Despre ce perioada este vorba?

3. Potrivit Legea nr.263/2010:
Art. 3. - (1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
...

Asadar, stagiul de cotizare pentrui pensie nu este afectat de neplata contributiilor ...

4. Despre plata , mai bine intrebati la Casa de pensii cand depuneti dosarul.
Este vorba de perioada 1995-1997.
Pentru pensia anticipata partiala, este nevoie de 35 de ani de cotizare. Pentru acoperirea lor este nevoie exact de cei 2 ani in care nu s-au platit cotizatiile.
Va multumesc pentru raspuns
Mergeti la Casa de Pensii si discutati . Este posibil sa accepte, intrucat dreptul lor la actiune in instanta pentru a obtine acele sume de bani neplatite este prescris.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuare vechime in vederea pensionarii Giorgina Giorgina Buna ziua, Sotul meu a pregatit dosarul de pensionare. Se loveste insa de o problema pe care nu numai ca nu o intelegem, dar nici nu stim cum am putea sa o ... (vezi toată discuția)
Neplata contributii de catre angajator brinzaru brinzaru Sunt angajat la o firma (firma aflata in insolventa momentan,in curand poate in faliment)iar in ultimii 2 ani nu s-au facut plati pentru contributii catre ... (vezi toată discuția)
Perioade in care angajatorul nu a platit cas albudidi albudidi Va rog sa-mi spuneti daca perioada (7 luni in cursul a 2 ani) in care angajatorul nu a platit CAS datorat la stat este considerata vechime in munca si daca ... (vezi toată discuția)