avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Diminuare vechime in vederea pensionarii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Diminuare vechime in vederea pensionarii

Buna ziua,
Sotul meu a pregatit dosarul de pensionare. Se loveste insa de o problema pe care nu numai ca nu o intelegem, dar nici nu stim cum am putea sa o rezolvam. In cartea lui de munca se noteaza ca intre septembrie 1997 si decembrie 2000 (3 ani si 3 luni) nu face dovada ca societatea i-a platit CAS, PS si Somaj. Prin urmare acesti ani i-au fost scazuti din vechimea in munca. Societatea respectiva a fost in insolventa si acum nu mai exista.
Intrebare: Poate fi penalizat la vechime un angajat daca societatea nu a platit contributiile? Exista o lege care sa specifice exact acest lucru, adica, anii de neplata se scad din vechimea angajatului? Daca exista va rog sa ne spuneti, vrem sa intelegem si noi ce se intampla. Cui trebuie sa ne adresam si cum putem rezolva aceasta problema?
Va multumesc foarte mult.
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
Giorgina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Giorgina , utilizator 15:23, 8 Martie 2015
Potrivit dispozitiilor art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit
contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Asadar, stagiul de cotizare reprezinta perioada pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Art. 44 alin.5 din legea nr.263/2010 dispune ca , dispoziţiile prezentei legi, referitoare la neplata contribuţiei de asigurări sociale, se completează cu prevederile legale privind executarea creanţelor bugetare.
In acest caz, insitutiile competente (ANAF, Casa de Pensii) au obligatia sa intreprinda actiunile necesare pentru excutarea angajatorilor care nu au platit contributiile. Salariatul nu poate fi sanctionat prin nerecunoasterea stagiului de cotizare datorita neindeplinirii obligatiei angajatorului.

In consecinta, perioada in care o persoana desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca se datoreaza contributii la sistemul asigurarilor sociale iar aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in acest sistem si in situatia in care angajatorul nu a achitat contributiile in baza art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010.
[ link extern ]

Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Asadar, ceea ce se face acum este un abuz fata de sotul meu, care nu este raspunzator pentru neplata acelor ani de contributie. Totusi, sa stiti ca noi am fost de multe ori la Casa de Pensii si am insistat ca nu este corect cum se procedeaza, iar dinsii insista cu incapatanare sa nu recunoasca acest ani drept vechime in munca. Societatea respectiva a fost desfiintata. Mi se pare ca vorbim in gol, nimeni nu ne asculta.
Va rog sa ne sfatuiti, cui ne mai putem adresa pentru a rezolva problema?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada vechimii în munca Silvi7 Silvi7 Buna ziua,daca am carnetul coplectat la zi,nu dovedeste ca beneficiez de toata vechimea inscrisa in el?Daca angajatorul nu a platit cotizatia la asigurari ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca nebunica nebunica As vrea sa stiu daca atunci cand societatea nu a mai platit de mai multe luni contributiile salariale, vechimea la pensie pt salariati este intrerupta sau ce ... (vezi toată discuția)
Societate in insolventa liveomars liveomars Buna ziua, O societate care este in insolventa si care probabil se va inchide, nu a platit darile la stat, in ce fel este afectat salariatul? I se considera ... (vezi toată discuția)