avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Recuperare pierdere ani anteriori
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Recuperare pierdere ani anteriori

Buna dimineata! As avea nevoie de un pic de ajutor.
In 2008 am pierdere contabila si fiscala. In 2007 si 2006 am profit contabil reportat ( care este mai mic decat pierderea din 2008). AGA hotaraste acoperirea pierderii din 2008 din profiturile aferente lui 2006 si 2007. Pierderea fiscala din 2008 se recupereaza din profiturile impozabile ale urmatorilor 5 ani sau se tine cont de profitul lui 2006 si 2007?As vrea sa stiu cum este corect?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 10:18, 11 Aprilie 2011
Pai recuperati ce a mai ramas !
1. Din punct de vedere contabil, puteti sa acoperiti pierderea din profitul obtinut in anii precedenti. Ce ramane puteti sa o acoperiti in viitor, pe masura ce obtineti profit.
2. Din punct de vedere fiscal o acoperiti (tineti cont de ea la calculul impozitului pe profit)din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Daca dupa 5 ani nu reusiti sa o acoperiti, pierderea devine nedeductibila.

raspunsul dat de fat frumos e ok...as fi vrut sa-l recomand dar vad ca nu am optiunea activa...il aplaud aici:)

=D>
Intreb si eu mai departe pe Fat Frumos sau pe cine mai stie...
Ce inseamna ca recuperez pierderea fiscala?
De ex: avem formula (V-Ch+Ch.imp. profit-Pierderea fiscala reportata)*16%. Obtii imp. pe profit mai mic.
Asta ar fi cand tin cont de ea la calculul imp. pe profit in urmatorii 7 ani.... dar efectiv cum se recupereaza? Ca eu nu inteleg... Cand te opresti din a mai introduce in calcul suma pierderii fiscale?
Se face cumva diferenta intre profitul obtinut normal fara a introduce suma asta in calcul ...si profitul obtinut prin deducerea pierderii? Rezultatul obtinut se considera recuperarea pierderii fiscale??
Ceva imi scapa si nu gasesc nicaieri o explicatie completa.
Incerc o explicatie :
Avem notiunea de profit contabil , ca diferenta intre veniturile si cheltuielile unei perioade ( sold cont 121 )

Peste acest sold, determinat conform regulilor contabile, avem obligatia de a "suprapune" prevederile fiscale , ajustand acest profit contabil .

Ajustarea se face tinand cont de 2 notiuni : venituri neimpozabile si ch. nedeductibile ( deductibile partial )

Obtinem un profit fiscal . Asupra acestui profit aplicam impozit .

Acoperirea pierderii fiscale este de fapt o facilitate care este o consecinta a principiului continuitatii activitatii si care este limitata in timp .
In Romania, pierederea fiscala se acopera din profituri viitoare , limitata la 5 ani, mai nou 7 ani .

Exista tari care permit acoperirea pierderii fiscale si in trecut , rezultand practic un credit fiscal, care imbraca forma unui impozit virat in plus in perioada anterioara .

Alte discuții în legătură

Calcul profit 2010 Lavinika Lavinika va rog sa ma ajute cineva: am urmatoarea situatie: Dec 2009 profit Trim 1,2,3 pierdere, am declarat si platit imp. minim 1075lei/luna, total 3225 Lei. Trim ... (vezi toată discuția)
Declaratia101 antonia_m09 antonia_m09 .Va rog din suflet sa ma lamuriti ca m-am ametiti de tot.Situatia la o sc este urmatoarea: Tr.I 2010 imp profit3358; TrII 2010 imp minim 1625 Tr.III 2010 ... (vezi toată discuția)
Recuperare pierdere gabi.b gabi.b In perioada ianuarie 2010- septembrie 2010 am obtinut profit si am platit imozit de 16% pe profit. In perioada octombrie 2010- decembrie 2010 am avut ... (vezi toată discuția)