avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Factura furnizor servicii online
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Factura furnizor servicii online

Buna ziua,

Firma noastra , platitoare de TVA , are cont de firma pe site-ul de anunturi cu locuri de munca si depunere cv-uri XX ( un fel de AA international pentru cei care nu stiu acest site ) . Am platit un abonament anual in care putem sa cautam cv-uri pentru posturile noastre libere si putem contacta potentialii candidati. Factura pentru acest abonament a venit pe firma cu suma in euro si cu tva din Irlanda , sediul companiei XX . Intrebarea mea este cum inregistrez aceasta factura in contabilitatea noastra ? O consider o achizitie intracomunitare de servicii ? O consider ca taxare inversa ? Multumesc .
Ultima modificare: Marți, 10 Decembrie 2013
CONTABIUM, Contabil
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:30, 10 Decembrie 2013
Cod fiscal:

ART. 133 Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.


Norme:

(13) Serviciile pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, de care beneficiază persoane impozabile stabilite în România şi care sunt prestate de un prestator persoană impozabilă care nu este stabilit în România, au locul prestării în România, fiind aplicabile cotele de TVA prevăzute la art. 140 din Codul fiscal sau, după caz, scutirile de TVA prevăzute la art. 141, 143, 144 sau 144^1 din Codul fiscal. Atunci când prestatorul este o persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, beneficiarul persoană impozabilă stabilită în România realizează o achiziţie intracomunitară de servicii care se declară în declaraţia recapitulativă prevăzută la art. 156^4 din Codul fiscal, dacă serviciul nu este scutit de taxă. În situaţia în care beneficiarul persoană impozabilă stabilită în România nu este înregistrat în scopuri de taxă, trebuie să îndeplinească obligaţiile specifice de înregistrare pentru achiziţii intracomunitare de servicii prevăzute la art. 153 sau 153^1din Codul fiscal.

Cred ca nu este vorba de vreo scutire de TVA si de acea este vorba de o achiz intrac de servicii, furnizorul din Irlanda (tara din UE) trebuia sa va transmita factura fara tva, pe care d-voastra o inreg prin taxare inversa si o declarati ca atare in D300 si D390. Poate cand ati creat contul pe acel site nu ati bifat ca sunteti platitor de TVA in Romania.
Multumesc de raspuns in primul rand . Asta inseamna ca trebuie sa ma inregistrez in registrul operatorilor intracumunitari ? Eu acum la ce suma calculez tva-ul pentru taxare inversa? La suma cu tva-ul lor sau la cea fara ? Multumesc .
buburucea a scris:

Multumesc de raspuns in primul rand . Asta inseamna ca trebuie sa ma inregistrez in registrul operatorilor intracumunitari ? Eu acum la ce suma calculez tva-ul pentru taxare inversa? La suma cu tva-ul lor sau la cea fara ? Multumesc .


Trebuia deja sa va inregistrati inainte de a efectua achizitia. Achizitia nu este taxabila in Irlanda, e in Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxare inversa la dobanzi? Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interasa si pe mine urmatoarea problema: In cazul in care primesc factura de la o persoana juridica impozabila care nu este membra UE si ... (vezi toată discuția)
Obligativitate inregistrare in roi Cristina  Lung Cristina Lung O firma platitoare de TVA din Romania intentioneaza sa incheie un contract cu o firma din Marea Britanie prin care firma din Marea Britanie va furniza servicii ... (vezi toată discuția)
Livrari servicii intracomunitare pt. neplatitori tva mihai_006 mihai_006 [b]O firma neplatitoare TVA, in ce conditii poate efectua livrari de servicii (software) intracomunitare?[/b] Este posibila sau necesara inscrierea in ROI ... (vezi toată discuția)