avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legislatie rutiera
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legislatie rutiera

Va rog, sa ma ajutati cu o informatie.Ce norme de circulatie au fost incalcate si ce sanctiuni se aplica unui sofer, care in deplasare,
loveste cu oglinda autotirismului sau, oglinda unui autoturism parcat regulamentar? Mentionez ca soferul nu s-a oprit pentru a constata daca s-a intamplat ceva, nu a anuntat evenimentul rutier la politie in 24 ore, iar autotirismul care il conducea nu avea RCA valabil. Din lovire a rezultat distrugerea oglinzii autoturismului parcat regulamentar. Evenimentul a fost surprins cu o camera de supraveghere.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 22:16, 11 Decembrie 2013
hg1391

Art. 118. – Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care îl urmeaza sau îl precede nu a semnalizat intentia începerii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune în pericol sau stânjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze în timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau în sirul de circulatie initiale dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra în conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.

oug195

Art.75. – Accidentul de circulaţie este evenimentul care întruneşte cumulativ următoarele condiţii:
a) s-a produs pe un drum deschis circulaţiei publice ori şi-a avut originea într-un asemenea loc;
b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau mai multor persoane ori avarierea a cel puţin unui vehicul sau alte pagube materiale;
c) în eveniment a fost implicat cel puţin un vehicul în mişcare;
d) abrogat

Art.79 – (1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.
Multumesc pentru prezentarea normelor incalcate. Totusi, ce sanctiuni risca un sofer care incalca normele de mai sus? Lipsa valabilitatii RCA-ului, nu este o incalcare a legislatiei?
art.100-
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
e) nerespectarea regulilor privind depăşirea;
g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.79 alin.(2).

Lipsa poliţei de asigurare RCA se sancţioneaza conform art. 64 din Legea nr. 136/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei.

Suplimentar

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri:
s) vehiculul nu este asigurat de răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, conform legii;
(3) În situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.b), o), p), r) şi s), odată cu reţinerea certificatului de înmatriculare, poliţistul rutier retrage şi numerele de înmatriculare sau de înregistrare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fara permis mytyca545 mytyca545 am ramas fara permis la o tamponare in interiorul parcari kaufland desi scrie ca e parcare privata si ca nu isi asuma raspunderea pt incidente help my (vezi toată discuția)
Accident rutier adytzu1020 adytzu1020 Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context: Ma deplasam cu masina pe un drum ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)