avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier

Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context:
Ma deplasam cu masina pe un drum judetean, m am inscris regulamentar in depasirea altui autovehicul oprit pe patrea dreapta, in momentul depasiri soferul a intors brusc in fata mea. Politia spune ca dupa cum sunt lovite masinile, am mea frontal si al celuilalt lateral stanga spate, eu as fi vinovat. mentionez ca au fost martori care imi sustin nevinovatia, acestia doar au vorbit cu agentul de circulatie neluanduise nici o declaratie scrisa in acel moment. Martori au fost amenintati sa nu dea declaratie de catre celalalt sofer . Ce pot face in cazul asta?
Avand in vedere:

SUBSECTIUNEA 6: Reguli referitoare la manevre
Articolul 54
(1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.
(2) Semnalizarea schimbarii directiei de mers trebuie sa fie mentinuta pe intreaga durata a manevrei.

Art. 118
Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care il urmeaza sau il precede nu a semnalizat intentia inceperii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune in pericol sau stanjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze in timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau in sirul de circulatie initiale dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra in conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.


Consider ca mi-am indeplinit obligatiile legislative ca sofer, neincalcand nici un articol din CODUL RUTER la initierea acestei manevre.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: adytzu1020 , utilizator 17:19, 21 August 2015
Buna ziua,

contestati procesul verbal (banuiesc ca nu este un dosar penal...este cineva vatamat?). Solicitati audierea persoanelor care au asistat. Combateti argumentele politistilor.
A fost vatamat soferul celeilalte masini.
Contestati procesul verbal si cereti o expertiza criminalistica de stat ( INEC ) !
Buna ziua,

daca a fost vatamat celalalt sofer atunci se va deschide un dosar penal. Ar fi bine sa fiti asistat de avocat de la inceput.
Multumesc. Sper sa gasesc un avocat specializat pe accidente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto Flor-inna Flor-inna Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context: Ma deplasam pe DN pe banda 1, ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)
Accident pe linie tramvai costi84 costi84 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie:astazi, mergand pe un drum cu 2 benzi pe sens, la mijloc linie de tramvai in ambele ... (vezi toată discuția)