avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vor sa ma dea in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vor sa ma dea in somaj

in martie2010 am intrat cu primul copil in concediu ingrijire copil,in dec 2011 cu al doilea.peste cateva zile ar fi trebuit sa incep serviciul,dar mau anuntat ca vor sa ma dea in somaj.cu preaviz de 10 zile.eu stiu ca trebuie 21 de zile lucratoare 4ore care trebuiesc platite 8 ore.mi-au spus ca nu e neaparat sa merg la serviciu in preaviz.va rog sa ma ajutati multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 10 Decembrie 2013
1. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

2. Potrivit art.10 alin.2 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

Asadar, dvs aveti dreptul sa reveniti la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului dvs de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

3. In cazul concedierii, preavizul este de minim 20 de zile lucratoare.
Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

4. Angajtorul poate decide ca pe perioada de preaviz sa nu fie necesara prezenta dvs la locul de munca, fara a va fi afectate drepturile salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire tatic din cic dupa 8 luni la post suspendat miche73 miche73 Buna ziua. Am urmatorul caz: \"taticul\" vrea sa inceteze CIC dupa 8 luni . ( mama copilului doreste ca ea sa intre in CIC ) Intre timp societatea si-a ... (vezi toată discuția)
Concedierea maiastefa maiastefa Buna ziua, Daca trebuie sa ma intorc la munca din concediu crestere copil si postul meu s-a desfintat cat o sa ma mai tina la munca ?Ma mai tin in preaviz sau ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa concediu ingrijire copil TanaseE TanaseE La reluarea activitatii dupa incheierea concediului de crestere si ingrijire copil angajatorul te poate concedia? (vezi toată discuția)